Всі в школі вчили стародавні міфи, розуміючи, що це – гарна казочка. Саме час ознайомитися, з деякими міфами стосовно харчування.

Міф № 1 : Вівсянка найкорисніший сніданок.

Насправді – Найкориснішою є каша з цільного зерна. На сніданок її майже ніхто не варить – забагато мороки. Тільки в ній є всі речовини, що дають користь організму. Розплющені зерна, «пластівці», внаслідок порушеної оболонки та окислюванню, мають вже не такий повний набір вітамінів, та й мікроелементи вже засвоюються з неї гірше. Пластівці зараз, поділяють на «варити» та «запарювати», відповідно в простішому приготуванні криється менша користь для організму. Ступінь розплесканого зерна, також відповідає за пропорцію повільних/швидких вуглеводів. Менш оброблене зерно – більше повільних (корисних) і менше швидких та навпаки. Мюслі, для покращення смаку, піддають ще більшій обробці зерен, що збільшує відсоток простих вуглеводів, та додають все що покращує смак – замінники цукру, ароматизатори, фрукти та ягоди в них ситуацію не рятують. В 95 % вони при сушці оброблялися оксидом сірки (канцероген). Гранола – ще глибше оброблений продукт, що набрякає навіть у холодній воді, від вівсянки там лише назва сировини. Містить до 70% простих вуглеводів, зі здоровим сніданком немає нічого спільного.

Міф № 2 : Чорний хліб не такий калорійний.

Насправді – Калорійність білого та чорного хліба, майже однакова, вплив на схуднення чи на користь не відрізняється. По-справжньому корисний хліб цільнозерновий, в ідеалі — без дріжджів.

Міф № 3 : Сік – корисніший газованої води.

Насправді – магазинний сік, не те що корисніший, а частіше за все шкідливіший від солодкої води, через підвищений вміст цукру. До того ж строк придатності соку – зворотно протилежній його користі. Натуральний свіжо вижатий сік – це сік, все інше назва.

Міф № 4 : Здорове харчування – не смачне.

Насправді – організм, що підтримує сили органічною продукцією, більше чутливий до сприйняття тонких смаків. Єдине що, так би мовити, вірно – здорове харчування не таке важке. Але порівнювати важкість їжі зі смаком чи поживністю – цілком різні речі.

Міф № 5 : Заморожені овочі та фрукти такі ж корисні.

Насправді – Зруйнована заморожуванням оболонка рослинної клітини, потрапляючи в травний тракт гниє швидше ніж перетравлюється. Не вдаючись в складнощі – харчуючись замороженими продуктами, організм стрімко старіє. Що стосується фабричних продуктів – зверніть увагу на той факт, що дата заморозки (якщо вона була тільки одна) ніколи не вказана і навряд чи буде. Зручно, економно та шкідливо.

Міф № 6 : Хочеш схуднути – потрібно менше калорій.

Насправді – потрібно витрачати трохи більше, ніж споживати.

Міф № 7 : Жирне – це погано.

Насправді – Погані транс-жири, а різноманітні рослинні олії, покращують ваше здоров'я. Особливо в сирому вигляді.

Міф № 8: Замінник цукру – менш шкідливий самого цукру.

Насправді – Замінники, що при крихітній дозі, солодші цукру у сотні разів, впливають на рецептори солодкого не тільки на поверхні язика, а і на підшлунковій залозі. Впливають без вуглеводів, тому організм реагує неадекватним викидом гормонів. Постійні подразнення такими речовинами – пряма дорога до діабету.

Міф № 9 : Не їсти після 18.00.

Насправді – їсти потрібно коли організм вимагає (а не за звичкою чи від нудьги). Стосовно часу – важливіше, що їсти та в якій кількості. Яблука (звичайно натуральні) ввечері, ще не призвели до жодного смертельного випадку, чи збільшенню ваги.

Міф № 10 : Натуральні продукти – дороге задоволення.

Насправді – Натуральні (ті що виросли в регіоні, мінімально оброблялися, зберігалися та транспортувалися) корисніші тих, що мають на вітрині позначку «органічні», які взагалі незрозумілого походження та догляду. Не ведіться на маркетингові ходи.