Передбачаючи лавинне звільнення контрачів з армії з кінця літа-осені цього року, два місяці тому мною була написана стаття про мотивацію контрактників. Метою було стимулювання посадових осіб держави (особливо з РНБО, ВРУ, КМУ) прийняти вчасні і адекватні рішення для покращення їх мотивації.

Наївні сподівання! Я ж ніхто для них. Як і всі військовослужбовці ЗСУ.

Так рішення прийняті вчасно на рівні державних посадових осіб???

АЙУХТАМ!!!

З одного боку, зараз піаритися на армії і її досягненнях – це святе для кожного політика: від недолугого депутата-чмошніка, який фоткається на нулі і оголошує, що так в нього почалася відпустка – до найвищих державних мужів, виборних і призначених, які, бідні ночами не сплять все про обороноздатність думають.

Водночас працюють агенти зрадо@обського впливу і адвокати бездіяльності державних посадовців, які за допомогою маніпуляцій і брехні вказують на те, що у масовому звільненні контрактників винні тільки посадовці МО і ГШ (від хамства сержанта – командира відділення до міністра і НГШ, які грошове забезпечення не підвищують).

Один з прийомів українських політиків є переведення «стрілок» свого безпосереднього про@оба і бездіяльності на крайню жопу.

А хулі. Так же просто. Господарі гаркнули: «Фас!» і народ наш відразу розуміє на кого спущені «шалені медіа пси і суки».

Чи насправді це відповідає дійсності?

В чиїй же сфері прийняття рішень є заходи покращення мотивації контрактників до військової служби?

Розбираємося в цьому на основі аналізу причин звільнення контрактників з армії.

Розкрию детальніше офіційні результати дослідження основних причин звільнення контрактників, які засвічені на офіційній сторінці Генерального штабу ЗСУ у Facebook

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/photos/a....

У період з 02 по 07 липня 2018 р. співробітниками Науково-методичного центру кадрової роботи Міністерства оборони України та Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України було проведено дослідження щодо готовності військовослужбовців продовжувати контрактну службу в армії.

Наголошую, це не чиясь суб'єктивна (маніпулятивна) думка, а дослідження, яке проводили підготовлені фахівці.

Всього було опитано 989 респондентів з числа військовослужбовців, які вийшли з району виконання завдань операції Об'єднаних Сил. Це представники бойових бригад.

Серед категорій опитаних: 45,5% – солдати, 40,2% – сержанти, 8,7% молодші офіцери і 5,6% – старші офіцери.

Для збору первинної інформації використовувався метод анкетування.

ТОП-7 ПРИЧИН ЗВІЛЬНЕННЯ З АРМІЇ КОНТРАКТНИКІВ

Буду називати їх по порядку вагомості і розкривати деталі.

Серед основних причин, які можуть завадити підписати контракт на продовження військової служби у Збройних Силах України респондентами вказані такі.

ПЕРШЕ МІСЦЕ

Займає такий чинник як тривалий час перебування в районі проведення #ООС (сімейні обставини, надмірне службове, фізичне і моральне навантаження під час ведення бойових дій, негативне ставлення до військової служби з боку членів сім'ї) – загальний відсоток складає 42,9% відповідей.

На те, що основною причиною небажання продовжувати контракт є сімейні обставини вказали – 50,0%.

Надмірне службове навантаження – 18,6%.

Надмірне фізичне та моральне навантаження під час ведення бойових дій – 15,6%.

Надмірне перебування у стресових ситуаціях – 10,4%.

Негативне ставлення до військової служби з боку членів сім'ї – 5,4%.

Отже, маємо:

- моральну втому особового складу, що полягає у відсутності достатнього спілкування з рідними та близькими, неможливістю приймати участь у вихованні дітей та допомагати батькам похилого віку;

- психологічну напругу, що пов'язана з імовірністю загибелі або отримання поранення (травму) під час виконання бойового завдання;

- фізичне навантаження, що притаманно особовому складу, який безпосередньо виконує завдання на лінії бойового зіткнення.

Цікавим є те, що тільки 8,7% рядового складу і 8,8% сержантів вказали, що цей чинник є основною причиною звільнення. Найбільше про цю проблему заявило молодших офіцерів – 13,2%. Ми бачимо, що відсоток незадоволених тривалим перебуванням в зоні виконання завдань є не значний і не катастрофічний.

Чи можуть гарантовано зменшити негативну дію цього чинника командири і начальники, починаючи з МО і НГШ?

Адекватна людина відповість – ні, не зможуть! Тому, що сука-війна!

Чи зможуть посилити стимули служби для контрактників своїми рішеннями ВРУ, КМУ?

Адекватна людина скаже – так, змогли б. Чому не посилюють?

Тому, що падли!

ДРУГЕ МІСЦЕ

Недостатнє матеріальне (грошове, речове, продовольче) забезпечення – на це вказало в загальному – 36,1% респондентів.

Як би там, хтось не брехав на різних медіапомийках, що грошове забезпечення для контрактника в армії – це не основна причина звільнення з армії, теорію Абрагама Маслоу ніхто не відміняв і матеріальний чинник один з основних в задоволенні потреб людей є і буде завжди.

Що ж тут цікавого?

Вказали у загальному відстотку:

- на низьке грошове забезпечення – 78,0% (рядових – 64%, сержантів – 90%, молодих офіцерів – 92%, старших офіцерів – 65%);

- погане речове забезпечення – 13,0%;

- погане продовольче забезпечення – 9,0%.

Які висновки з цих результатів можна зробити?

Однозначні. І без лишніх коментів. Речове і харчування покращилося, тому не є тим чинником, із-за якого звільняються з армії контрактники.

Однак, стан грошового забезпечення контрактників – це повна жопа!

24% опитаних вважають, що ГЗ солдата-контрактника має стартувати з 12000-15000 грн (в ППД). 45% згідні залишитися служити, коли ця сума буде понад 15000 грн.

Хто не приймає рішення? МО і НГШ чи РНБО, ВРУ і КМУ?

Загадка:

Хто на всю країну пі#дить, що до кінця року середня номінальна заробітна платня в країні буде 10000 грн.? Вгадали?

У солдата контрактника зараз 7500 грн. Нормальний такий хід для вбивання мотивації служити в армії на контракті.

ТРЕТЄ МІСЦЕ

Низький рівень соціального та правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей (житлове забезпечення, недостатня (відсутня) компенсація за піднайом житла, та забезпечення правового захисту з боку держави) – 32,2% відповідей опитуваних.

Деталі цієї причини звільнення:

Будуть звільнятися із-за відсутності забезпечення житлом – 48,0% опитаних. Це найбільше турбує 56% сержантів і 62% молодших офіцерів. А це кістяк армії. І він буде звільнятися із-за того, що вони не бачать в найближчій перспективі вирішення цього питання.

Будівництво #184 гуртожитків – це безперечно супер! Однак сімейні там проживати не будуть. І це проблема, яку не вирішує ні РНБО, ні ВРУ, ні КМУ, ні …. АХЗ ще хто.

Але однозначно це не лише проблема МОУ і ГШ.

Це проблема всієї держави і її структур, яка бажає мати сильну нову армію.

Про звільнення із-за відсутності грошової компенсації за піднайом житла (для осіб рядового і сержантського складу військової служби за контрактом) вказали – 33,0%. Звісно, що про це вказали 69% рядового складу і 62% сержантів.

Тут питання до прем'єра.

Чи не вважає він руйнівниками (саботажниками-диверсантами) армії і національної безпеки, тих посадових осіб, які декілька місяців поспіль не вирішують це питання в підпорядкованому йому Кабміні?

Наприклад, особовий склад ЗС так вважає і своїм звільненням висловлює таким чином протест. При чому кожний солдат і сержант вдогонку коментує такий стан речей одним словом: «Суки!»

19,0% опитаних вказали на недостатність забезпечення правового захисту з боку держави. Серед всіх категорій це питання найбільше турбує старших офіцерів – 25%. Тому що солдати, сержанти і молодші офіцери поки з цим питанням масово не стикаються, але поступово це добереться і до них.

ЧЕТВЕРТЕ МІСЦЕ

Стан військової техніки та озброєння. 27,7% опитаних сказали, що не бажають служити із-за хренового стану ВТО.

Вказана причина негативно впливає на умови проходження військової служби військовослужбовців, які змушені за власний кошт та за рахунок особистого часу вирішувати зазначену проблему.

Це питання тільки МОУ і ГШ чи більше РНБО, ВРУ і КМУ?

Судіть самі.

П'ЯТЕ МІСЦЕ

Низький рівень професійних та морально-ділових якостей командирів (начальників) – 20,8%.

Негативний вплив зазначеної причини полягає у незадоволенні особового складу щодо ставлення керівного складу до питання створення гідних умов проходження служби для підлеглих (зайве навантаження невластивими роботами, відсутність особистого часу на вирішення побутових проблем, низькою організацією дозвілля, відсутністю дієвої турботи про морально-психологічний стан та повсякденні потреби підлеглих).

Об'єктивно це проблема керівництва ЗС. І те, що хамовитих муділ з армії вичищають – це також хороший сигнал для позитивних змін на краще. Вони звісно завжди будуть, ці мудаки-командири, але є сподівання, що вже не в таких масштабах як раніше і тут більше надії і сподівань на НГШ чим на командування видів і родій військ.

ШОСТЕ МІСЦЕ

Причиною звільнення віддаленість місця служби від місця проживання вважають18,8%.

Цей чинник взаємопов'язаний з першими в комплексі.

СЬОМЕ МІСЦЕ

Відсутність перспектив кар'єрного та професійного росту – 13,2%.

Це безсумнівно мотиваційне питання керівництва ЗСУ і МОУ, особливо до тих, хто проводить так звану кадрову політику. Без варіантів.

ВИСНОВОК:

Розкриті чинники свідчать про те, що державні посадові особи та очолювані ними структури (перш за все з РНБО, ВРУ і КМУ), проявили байдужість, бездіяльність (а точніше поху#зм) і за декілька місяців абсолютно нічого не зробили для того, щоб стримати масовий відтік військовослужбовців різних категорій з армії.

Як це називати під час війни – судіть самі, шановні читачі.

Рекоменд і попередження.

Припиніть БЛД нарешті цинічно піаритися на армії, бо це вже серйозно за@обує особовий склад!

Всіх політиків, хто за цим буде лізти до Збройних Сил будуть все частіше і голосніше посилатися в напрямку на Йух!

«Без надії сподіваюсь», що дійде, але все ж таки звертаюсь до всіх політиків при владі цитатою Фельдмаршала графа Хельмута фон Мольтке:

«Армія є найбільш видатною організацією в кожній країні, оскільки лише вона робить можливим існування всіх цивільних установ».

Не буде армії, не буде і вас. Аксіома для засвоєння.

P.S. Лєра Бурлакова, не пи#ди людям на помийці-цензорі Центуріона-бутусова, показуючи, що першопричинами звільнення контрачів є «совок в армії» і «безправність». Ми знаємо, хто ти така, для чого це ти робиш і на кого працюєш.

Не будьте пи#доболами, не будьте як Лєра!