Сьогодні — Всесвітній День біженців — World Refugee Day.

Хочу нагадати, що світ жорстокий та несправедливий, та у статусі «біженець» може виявитися кожен з нас.
І хоч більш, ніж 1,5 мільйона людей в Україні отримали статус «внутрішньо переміщені особа», «переселенець» — це теж їх День.

Нещодавно я побувала на з'їзді одної політичної партії, у якої у програмі навіть прописана «міграційна політика». Партійці лякали не лише забороною абортів та обіцяли «традиційний брак», але ще розказували як «100 мільйонів біженців нападе на 30-мільйонну Україну» — від такого Середньовіччя я швидко збігла, хоч дуже поважаю деяких людей у тієї партії.
Ось всі ці залякування — вони ж від недоліку інформації.
Біженців в Україні дуже мало: людей лякає наша війна та економічна нестабільність.

З офіціальних цифр: «Згідно зі статистичними даними Державної міграційної служби України та УВКБ ООН, станом на 1 січня 2018 року в Україні проживало 3257 біженців. Велика кількість біженців сконцентрована в Києві та Одесі.
За оцінками УВКБ ООН, в даний час в Україні перебувають 5500 шукачів притулку. Нові шукачі притулку в 2017 році, в основному, прибули з Афганістану, Російської Федерації, Бангладеш, Сирії та Іраку. В 2016 та 2017 роках кількість прибулих шукачів притулку в Україні зменшилася наполовину»

Ті, хто їде до нас — хоробрі люди. До речі, вони швидко вивчають українську та коли отримують посвідку на постійне проживання, сплачують податки. Вони намагаються бути краще багатьох українців — тому що вони поважають державу, яка їх приймає. Вони не дивляться шарія та ніколи не підуть, начепивши смугасту стрічку, захоплювати адмінбудівлі та влаштовувати «референдуми». Як правило, ці люди поважають Україну, яка їх прийняла.

А ще кожна цивілізована країна робить для біженців все, щоб вони стали її повноцінними громадянами. Ще раз повторюю — цивілізована. Ми ще не є такою країною, на жаль.

На фото — Марсові поля неподалік Ейфелевої вежі у Парижі. Шість днів тому креативна група на замовлення міської влади зробила фреску у підтримку біженців Beyond Walls — Вище Стін. Тому що людяність — вона завжди вище стін та кордонів.


#BeyondWalls #WorldRefugeeDay