Єдиний спосіб повернути окуповані території це рухатись в іншу сторону від окупантів. Українці хочуть бути частиною Європи не дивлячись на торгівельні обмеження, візи чи черги на польському кордоні. Просто українці хочуть бути частиною європейської цивілізації і будуть хотіти, навіть якщо ЄС повністю зупинить рух на кордоні. Тож можливо, якщо ми хочемо повернути ОРДЛО, варто вирішити найбільш гострі проблеми їхнього життя тут, в Україні?

Давайте подивимось на світ очима жителя окупованого Донецька. Яка проблема номер один для всіх жителів ОРДЛО? Це безпека. Тож першим пунктом повернення територій має стати реформа правоохоронного сектору. Думаю не важко буде обирати між країною із мікроскопічною кількістю вбивств, зґвалтувань, крадіжок, мінімальною смертністю на дорогах і «республікою» із правом того, хто з автоматом.

Друга базова потреба майже всіх хто там лишився — це робота. Отже другим поінтом в нашому плані повернення ОРДЛО є збільшення кількості робочих місць. Найшвидший спосіб створити велику кількість робочих місць це масовий прихід іноземних інвесторів. Чесно кажучи, не треба бути генієм, залучити інвестора в країну в центрі Європи, де середня зарплата нижча за 250$. А рейтинг doingbusiness.org наочно показує слабкі місця. Це і свавілля чиновників і суди, і купа папірців без яких собачу будку не збудувати.

Третє. З роботою розібрались, але важливий рівень життя. Отже нам потрібне економічне зростання. Питання ЯК. На мій погляд існує елегантна і проста модель, як перейти до двозначних темпів росту.

По-перше, треба знизити видатки державного бюджету на кругленьку суму за рахунок автоматизації державного управління і скорочення чиновників (а ми пам'ятаємо, що над робочими місцями вже працюємо, тому все ок), відмова від більшості псевдо безкоштовних совкових практик, відмова від фінансування інститутів і перехід до фінансування проектів, заборона на дотації держпідприємств, обмеження на витрати для топ чиновників, оподаткування топ пенсій, продаж держ дач, тощо.

По-друге, тотальна приватизація держпідприємств. Бо держава потрібна лише там, де приватна ініціатива не здатна реалізуватися. Людство навіть в космос почало літати приватним коштом. Дешевше і ефективніше.

І нарешті, на вивільнені кошти проводиться податкова реформа із реальним зниженням податків. Ця кругленька сума виривається з лап неефективного чиновницького апарату і потрапляє в економіку, яка починає зростати значно швидше, ніж зараз.

Варто сказати, що ці три пункти поєднують і доповнюють один одного. Повинна бути маса інших рішень, які будуть впливати на поточну ситуацію. Також, я свідомо не торкався соціальної, гуманітарної сфер, медицини, освіти чи екології. Але є рішення, які здатні так само кардинально змінити ситуацію в цих сферах на краще і стати ще однією причиною для жителів ОРДЛО повертатися в Україну. Тому, фабрики і пароплави тут ні до чого в питанні повернення територій. Бо це змагання телевізора з холодильником, і якщо на телевізор там ми вплинути не можемо, то холодильник тут це справа честі.