Повідомити про помилку

Зеленський закликав Сенат США підтримати санкції проти «Північного потоку-2»

8 січня 2022 16:12
Політика
views 265
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президент України Володимир Зеленський закликав Сенат Сполучених Штатів Америки підтримати закон про захист енергетичної безпеки Європи про введення санкцій проти «Північного потоку-2». Про це Зеленський написав у Twitter.

Він подякував сенаторам США Чаку Шумеру із Демократичної партії та Теду Крузу з Республіканської за згоду «поставити на голосування зупинення російського „Північного потоку-2“.

„Україна просить усіх своїх друзів у Сенаті США підтримати закон про захист енергетичної безпеки Європи S.3436“, — зазначив президент.

Законопроєкт S.3436 зареєстрував республіканець Тед Круз. Після цього вони з Шумером розпочали переговори. Представник республіканців пообіцяв перестати блокувати затвердження кандидатур на 32 урядові посади.

Що передбачено в документі?

Не пізніше ніж через 15 днів після набуття чинності нових санкцій президент повинен буде ввести їх проти:

- будь-якої компанії або організації, яка має стосунок до будівництва та експлуатації „Північного потоку-2“;

- пов'язаних із „Північним потоком-2“ осіб – вони не зможуть отримувати візи США. „Віза або інші в'їзні документи іноземця, зазначені в підрозділі, повинні бути анульовані незалежно від того, коли така віза або інші в'їзні документи були видані“, – йдеться в документі.

Також передбачено блокування майна на території США тих компаній, які мають стосунок до „Північного потоку-2“. Такі норми можуть призвести до того, що жодна міжнародна компанія не погодиться брати участь у новому газовому проекті. Це може зупинити „Північний потік-2“.

Запуск російського газопроводу „Північний потік-2“ може позбавити Україну 1,2 млрд. доларів доходів на рік. Це – майже половина доходу від транспортування газу.

Крім того, ЄС може опинитися у ще більшій газовій залежності від Росії. А Україна втратить, фактично, єдиний спосіб вплинути на країну-агресора – транзит блакитного палива.

Коментарі

Інші новини по темi