Служба безпеки України оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер». Він командував бойовими діями проти сил АТО під Дебальцевим. Про це повідомляє пресслужба СБУ

«Встановлено, що у період із липня 2014 по березень 2015 року він перебував на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей. Причому зловмисник діяв за попередньою змовою з високопосадовцями Збройних Сил РФ та під їх контролем», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, керівник ПВК координував свої дії з екскомандувачем 2 армійського корпусу РФ. Куратор «вагнерівців» командував підпорядкованими йому підрозділами бойовиків, які спільно з підрозділами регулярних військ РФ та незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних Сил України.


«Задокументовано факти інтенсивного обстрілу бойовиками „Вагнера“ українських позицій на Дебальцевському напрямку. Згідно отриманих даних, у цих боях учасники ПВК зазнали значних втрат через відсіч підрозділами Збройних Сил України», – додали в СБУ.

На підставі одержаних доказів керівник ПВК підозрюється у вчиненні злочинів за:

- ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти державної безпеки України.