Повідомити про помилку

РНБО перевірить, кому належать облгази, після звернення РГК НАБУ

7 травня 2021 09:08
Події
views 2555
shares 1
comments 2
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Рада національної безпеки та оборони України скерувала листа до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою проаналізувати структуру власності всіх енергетичних та газових компаній в Україні. Таке рішення ініціювала Рада громадського контролю НАБУ, яка напередодні звернулась з офіційним листом до секретаря РНБО Олексія Данілова.

У листі антикорупційні активісти наголосили, що борги українських облгазів перед державним оператором газотранспортної системи України (ОГСТУ) з лютого по березень цього року виросли з 2 до 8 мільярдів, що може становити загрозу національній безпеці України.

Як пояснює голова РГК НАБУ Марк Савчук, облгази контролюють газорозподільні мережі по всій країні, через які українське населення отримує газ, саме тому критично важливо знати, хто ними володіє.

«Реальнии бенефіціарами можуть виявитись громадяни Росії, а це неприпустимо — в умовах війні віддавати ворогові контроль над критичною інфраструктурою», — зазначає він.

NAB Ukraine on Twitter: «Тиск на #НАБУ — це спроба знести на нівець зусилля  5-річної роботи органу — Марк Савчук, голова РГК при НАБУ  #публічнадискусія… https://t.co/nYSzmqHbmz»

Чинне українське законодавство дозволяє облгазам не вказувати своїх справжніх власників, що дає їм можливість уникати відповідальності та штрафів від Антимонопольного комітету України. Зокрема, це стосується й облгазів, які контролює олігарх Дмитро Фірташ. Йому, за інформацією ЗМІ, належить близько 75% газового ринку в Україні.

На думку Ради громадського контролю НАБУ, це дає можливість росіянам реалізовувати спецоперації для дестабілізації ситуації в Україні, наприклад, відключення цілих населених пунктів від газопостачання з метою підвищення соціальної напруги.

Марк Савчук додає, що невдовзі Денис Шмигаль та Кабінет міністрів передадуть всю інформацію в РНБО й українці нарешті побачать, хто насправді володіє облгазами. «Це лише перший крок. Якщо ми знатимемо, хто володіє облгазами, влада зможе накладати санкції на власників, штрафувати та притягувати до відповідальності керівництво тих облгазів, які заборгували перед державою. Ба більше, може навіть піти мова про персональні санкцію Дмитру Фірташу та введення тимчасових адміністрації для управління його облгазами», — пояснює голова РГК НАБУ.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi