Повідомити про помилку

Православні українці 7 січня відзначають Різдво Христове

7 січня 2022 11:52
Події
views 330
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Православні українці 7 січня відзначають Різдво Христове – одне з головних християнських свят. Цього дня віряни прославляють народження Ісуса Христа. 6 січня православні відзначають Святвечір

Всі християни світу відзначають Різдво 25 грудня, але за різними календарями. Католицьке Різдво святкується за новим григоріанським календарем – тим, за яким ми всі живемо. Також Різдво 25 грудня відзначають протестанти і більшість православних.

25 грудня – це лише умовна дата Різдва. Точний день народження Ісуса встановити не можна.

Різдво: історія свята

У це свято віруючі відзначають народження Ісуса Христа в місті Віфлеєм. Його батьки Марія і Йосип вирушили в це місто для участі в перепису населення. Там вони залишилися ночувати в печері для худоби. Вночі у вагітної Марії почалися пологи. Так народився Ісус.

Над цією печерою яскраво засяяла зірка. Пастухи і волхви з околиць по зірці прийшли подивитися на Месію і принесли йому подарунки. Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі в країні. Але ангел попередив Йосипа і Марію, і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.

Як святкують Різдво в Україні: традиції

Святкувати Різдво в Україні розпочинають 6 січня, з появою в небі першої зірки. Цього дня варто відвідати церковну службу, а до святкової вечері подають 12 пісних страв і всією сім'єю підносять молитву Богові.

У свято Різдва, 7 січня, завершується сорокаденний Різдвяний піст – і вірянам дозволяється їсти скоромну їжу.

У свято українці відвідують богослужіння та вітають одне одного словами: «Ісус народився!» – «Славімо Його!».

Ще одна різдвяна традиція – встановлювати мініатюрні театри-вертепи, тобто сценки, які розігрують народження Христа. У деяких регіонах на Різдво плетуть дідух – прикрасу у вигляді снопу жита, яку ставлять у куток дому на щастя.

Що не можна робити на Різдво

- Одягати старий або брудний одяг.

- Працювати по дому. 

- Лаятися і сваритися, особливо за столом. 

- Відмовляти в допомозі.

- Полювати і рибалити.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi