Про це повідомляє DW з посиланням на заяву президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва в нижній палаті парламенту Мажилісі у вівторок, 11 січня.

Токаєв оголосив про завершення так званої миротворчої операції країн ОДКБ в Казахстані. Він запевнив, що виведення військ з країни розпочнеться через 2 дні та триватиме 10 днів. Відтак іноземні війська мають залишити країну до 23 січня.

Одночасно Токаєв призначив нового прем'єр-міністра Казахстану, ним став 49-річний Аліхан Смаїлов, який з травня 2020 року обіймав посаду першого заступника прем'єр-міністра. Його кандидатуру вже затвердив парламент.

Новому прем'єру Токаєв доручив подати протягом трьох тижнів програму дій уряду. Зокрема, він наголосив на необхідності реформування системи держуправління та підвищення ефективності діалогу влади з громадянами.

Токаєв також пообіцяв подати під час послання народу у вересні новий пакет політичних реформ у Казахстані.

Також Токаєв зробив популістичну заяву. За його словами зарплати чиновників не будуть підвищувати протягом 5 років.

«Вважаю за можливе оголосити п'ятирічний мораторій на підвищення заробітних плат у членів уряду, акимів регіонів та депутатів„, — сказав Токаєв. Рішення президент обґрунтував тим, що зарплата у цих чиновників «цілком достатня».

Затримання протестувальників у країні продовжуються. За добу в країні арештували близько 2 тис. людей. Загальна кількість затриманих наблизилась до 10 тис. Про це повідомляє  Telegram-канал Orda.kz з посиланням на дані МВС країни.

За даними прес-служби президента, в Казахстані розпочато 412 досудових розслідувань, пов'язаних із протестами та заворушеннями на початку січня.

Нагадаємо, протягом 10 січня стало відомо про смерть трьох високопоставлених чиновників силових відомств Казахстану. З будинку власного дому випав полковник КНБ (аналог СБУ) Азамат Ібраєв.

Також знайшли застреленим генерала поліції Жаната Сулейменова, якому загрожував трибунал за дії під час протестів. Він був начальником поліції в Жамбильській області, де багато поліцейських перейшли на сторону протестуючих.

Також казахські ЗМІ повідомили про смерть від інфаркту заступника начальника управління поліції Турксибського району міста Алмати Таната Назанова.