Про це розповідає «Укрінформ» та Свідок.info, посилаючись на старшого викладача кафедри історії та археології історичного факультету Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського, заступника керівника експедицій на острові Березань і в городищі кіммерійців «Дикий Сад» Олександра Смирнова та археолога Миколая Горбенка.

«Ми знайшли найстаріший у Східній Європі міст через фортечний рів. Він датується 1250 роком до н.е., тобто йому 3200 років. Трохи старший за віком міст є тільки у Греції, він належить до пам'яток Мікенської (або Ахейської) цивілізації і датується 1300 роком до н.е», — зазначив Горбенко.

Городище «Дикий сад» знаходиться в межах міста Миколаєва — це останки стародавнього кіммерійського поселення (Білозерська культура), орієнтовний час заселення — 1300-900 років до нашої ери. Вчені стверджують, що це місто на 500 років старше грецької колонії Ольвія. Також городище було портом і з'явилося на місці, де річка Інгул впадає в Південний Буг. Раніше тут ріс сад, закладений адміралом Олексієм Грейгом, і його назвали «адміральський». Однак, через велику кількість диких дерев, в народі цей сад також прозвали «Диким».

За словами археолога Горбенка, між мостами в Мікенах та «Дикому Саду» є принципова різниця: там подібна конструкція зроблена через яр, щоб проходило військо або проїжджали люди, а наш міст – це елемент фортифікаційної споруди. Він забезпечував прохід до цитаделі городища. Основа мосту була кам'яна, а зверху стояла дерев'яна конструкція.

Крім того, археологи виявили тут залишки кераміки, кілька господарських ям і архітектурну конструкцію, призначення якої наразі ще треба вивчити.

«У цьому сезоні ми почали працювати на новій ділянці розміром 10 на 10 метрів і розчистили кладку з цікавою архітектурною спорудою. Відкопали башту і скупчення каміння. Це або новий житловий будинок, або якась фортифікаційна споруда, адже вона знаходиться якраз на стику цитаделі та ближнього передмістя. Щоб зрозуміти це, ми у вересні продовжимо тут розкопки, які довелося тимчасово призупинити через несприятливі погодні умови. Адже спочатку все заливав дощ, а тоді на його зміну прийшла неймовірна спека. Сподіваємося, що знайдені господарські ями дадуть нам нову інформацію„, — додав Горбенко.

Давнє городище відкрив під час розкопок в 1927 році археолог Феодосій Камінський. Однією з перших і найбільш цінних знахідок став бронзовий казан об'ємом 37 літрів. Також в городищі виявили безліч різноманітних бронзових предметів побуту, близько ста видів кам'яних виробів, давні поховання людей і останки фортифікаційних споруд. Регулярні археологічні дослідження проводять тут з 1990 року. У 2008 році вченим трапився справжній археологічний скарб — 13 бронзових сокир, які збереглися в первозданному вигляді. «Дикий сад» -