Про це пише «Економічна правда» з посиланням на дані біржі ICE Futures.

Ціна жовтневого ф'ючерса на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures 9 вересня взяла позначку $696 за тисячу кубометрів.

В серпні середнє значення контракту «на день вперед» на TTF становило $533 , на початку вересня – вже $631 за тисячу кубометрів.

З початку року середня ціна контракту «на день вперед» на TTF виявилася на рівні $335 за тисячу кубометрів.

Головним фактором зростання ціни називають низький рівень запасів газу в газосховищах Європи при обмеженому надходженні газу трубопроводами і в зрідженому вигляді.

Так, європейські газосховища заповнені тільки на дві третини, тоді як до переходу від закачування до відбору газу з підземних сховищ залишається трохи більше місяця. На ранок середи запаси становили 69,52%, що на 15,5 процентних пункта нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Ціни на газ в Європі продовжують оновлювати історичні максимуми на тлі скорочення поставок «Газпромом» через Україну і Польщу.

Так, «Газпром» на аукціоні «Оператора газотранспортної системи» викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У «Газпрому» на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

В Україні біржові ціни на газ також встановили новий історичний максимум, перевищивши 20 тис. грн за тисячу кубометрів, проте за вирахуванням податку залишаються дещо нижчими за європейські.