Повідомити про помилку

В Україні відзначають День пам'яті Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2022 12:46
Події
views 179
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Щороку 20 лютого Україна відзначає День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цю скорботну дату було встановлено указом президента Петра Порошенка №69/2015 від 11 лютого 2015 року.

Саме 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану – 47. Ще 157 отримали травми, з них 68 – вогнепальні поранення.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Об'єднання українців 2014 року дало змогу відстояти свої права, свободи й цінності. Про це йдеться у дописі Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у Телеграмі з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні.

«Вільна європейська Україна. Таку мету відстоювали українці під час Революції Гідності. І за цю мету віддали своє життя Герої Небесної Сотні. Єднання українців у 2014 році не дало нашій державі звернути з цивілізованого, демократичного, європейського шляху розвитку. Попри залякування, попри злочинні накази режиму, народ об'єднався та відстояв свої права, свободи й цінності», — підкреслив глава уряду.


Водночас він наголосив, що сьогодні єднання народу також як ніколи важливе.

«Нас єднає віра та впевненість в Україні та українській армії. І пам'ять про подвиг наших українських Героїв. Небесній сотні вдячні за свободу», — сказав Шмигаль.

Коментарі

Інші новини по темi