Про це йдеться розповідає «Слово і Діло» та сайт «Нова українська школа».

Повний висновок Національного агенства з питань запобігання корупції по декларації Сергія Шкарлета за посиланням.

У НАЗК виникли сумніви щодо законності походження $95 тис., 65 тис. та ₴10 тис. , які декларант вказав як готівкові кошти його матері Людмили Шкарлет.

Нацагентство зазначило, що загальна сума грошових активів Людмили Шкарлет у грошовій одиниці України станом на 31 грудня 2020 року становить 4 млн 954 тис. грн.

«У поясненнях мати суб'єкта декларування зазначає, що вона повідомила синові про наявні у неї заощадження. Зазначені кошти матір отримала від батьків, чоловіка та у зв'язку з трудовою діяльністю„, — йдеться у матеріалах повної перевірки декларації Сергія Шкарлета.

Людмила Шкарлет не надала Нацагенству документів, що підтверджують отримання вказаних доходів, та за наявною у Нацагентства інформацією, за 1998-2020 рік загальна сума її доходів склала 212 тис. грн. Також у 2020 році вона отримала пенсію — 68 тис. грн.

У НАЗК підсумували, що джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів матері Шкарлета на суму 4 млн 673 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено.

Також НАЗК порівняли декларації Сергія Шкарлета за 2019 та 2020 роки, та порахували, що за рік його грошові активи збільшилися на 61 тис. грн та $20 тис. 

«Сукупний розмір готівкових коштів суб'єкта декларування збільшився на суму 549 тис. грн. Загальна сума нарахованого доходу Сергія Шкарлета за 2020 рік після вирахування податку на доходи фізичних осіб — 771 тис. грн„, — йдться у звіті НАЗК.

Перевіряючі проаналізували банківські виписки Шкарлета, і з'ясували, що в 2020 році він зняв 266 тис. грн готівкових коштів, а решту коштів витратив на придбання товарів та послуг.

«Таким чином, джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів суб'єкта декларування на суму 282 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено„, — підсумували в НАЗК.

Також міністр вказав недостовірні відомості про вартість автомобіля Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року випуску, вказавши ціну у 288 тис. грн.

За інформацією, наданою НАЗК Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз (КНІСЕ) Міністерства юстиції України, вартість відповідного авто станом на 2018 рік могла становити 644 тис. грн. При цьому, судячи в договору купівлі-продажу, за авто Шкарлет офіційно заплатив лише 49 тисяч гривень.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП„, ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

Це тягне за собою накладення штрафу від 17 до 42,5 тисяч гривень.

У коментарі «Слово і діло» у пресслужбі МОН наголосили, що після повної перевірки декларації міністра Сергія Шкарлета, поданої за 2020 рік, конфлікту інтересів, ознак незаконного збагачення та ознак необґрунтованості доходів НАЗК не встановлено.

У пресслужбі МОН прокоментували розбіжності в оцінці вартості автомобіля міністра:

«Що стосується авто, у декларації вказана фактична його вартість на момент придбання, яка з 2018 щорічно зазначалася в декларації та не змінювалася. Додатково розяснюємо, що законодавством передбачена відповідальність особи виключно за умисне надання недостовірних відомостей у декларації чи їх ненадання. Також суб'єкт зобов'язаний подати відомості про членів своєї родини, проте перевірку достовірності даних наданих членами сім'ї декларант не здійснює через відсутність такої до нього вимоги».