Повідомити про помилку

Брифінг Кулеби: головне про Будапештський меморандум та Мюнхенську конферкнцію з безпеки

20 лютого 2022 16:22
Події
views 468
shares 13
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Можлива відмова Російської Федерації від участі в ініційованих Україною консультацій країн-учасниць Будапештського меморандуму не має впливати на рішення інших гарантів. Київ має намір перевірити, чи працює створена цим меморандумом система безпеки. Про це повідомляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу.

 

«Ми нічого не робимо заради ефектності..., тільки заради ефективності. Нам потрібні ефективні міжнародні механізми гарантування безпеки нашої країни, і ми будемо над цим працювати. І потрібно зараз перевірити, чи працює система безпеки, створена Будапештським меморандумом і пов'язаними з ним рішеннями, чи не працює. Ми це зробимо щиро і з добрими намірами», — зазначив Кулеба.

 

За його словами, найближчим часом Україна звернеться до всіх країн-гарантів із закликом провести консультації.

 

«Але не просто провести консультації, а вийти з конкретними рішеннями про кроки, які будуть застосовані для гарантування безпеки України. На цьому етапі можу додати один елемент — відмова Російської Федерації від таких консультацій не повинна впливати на рішення інших країн-гарантів про участь у консультаціях. Ці гарантії безпеки давалися Україні в 1994 році не від групи країн, а від кожної країни індивідуально», — додав Кулеба.

 


Також, міністр закордонних справ заявив, що західний світ демонструє однозначну підтримку України на тлі ескалації з боку Росії, до того ж не тільки на словах, а й діями. Попри загострення на Донбасі й тривалу російську агресію проти нашої держави дипломатія продовжує працювати.


«Головна новина з Мюнхена, головне враження – світ однозначно на боці України. Не лише на словах, а й у справах. І це ключове»
, – наголосив глава МЗС.

 

Він зазначив, що в ситуації довкола України досі бачить вікно для дипломатії. Остання, переконаний міністр, може спрацювати і зупинити негативний сценарій.

 

«Ми бачимо, що відбувається на фронті, що робить Росія, але дипломатія продовжує працювати», – покреслив Кулеба.

 

Міністр додав, що українське керівництво скоординувало зі своїми ключовими партнерами кроки, якими контролюватимуть і попереджуватимуть дії Росії.

 

У цьому контексті планується зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Також відбуватимуться телефонні розмови з лідером країни-агресора Володимиром Путіним.

 

«Україна вустами нашого президента озвучила ініціативу скликання саміту постійних членів ООН…. Ми будемо робити все, щоб тримати Росію на дипломатичному треку», – запевнив Кулеба.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi