Президент США Джо Байден на цьому тижні провів двогодинну бесіду з президентом Росії Володимиром Путіним. Він йому сказав, що Росія заплатить «жахливу ціну», якщо вторгнеться в Україну.

«Я абсолютно чітко дав зрозуміти президенту Путіну, що якщо він рушить на Україну, економічні наслідки для його економіки будуть руйнівними», — зазначив Байден.

Він також сказав, що можливість відправки наземних військ США в Україну у разі російського вторгнення «ніколи не розглядалася», хоча Сполучені Штати та НАТО повинні будуть відправити більше сил на східний фланг країн НАТО для посилення їхнього захисту.


Крім того, за словами Байдена, він пояснив Путіну, що становище Росії у світі «помітно зміниться» у разі вторгнення в Україну.

Як повідомлялося, 7 грудня відбувся віртуальний саміт лідерів Росії та США. Головною темою його порядку денного стала ситуація навколо України. Байден висловив глибоке занепокоєння Сполучених Штатів і європейських союзників з приводу стягнення російських військ до українських кордонів і попередив Путіна про «сильні економічні та інші заходи» у разі військової ескалації в Україні.

Натомість, на переконання Кремля, це НАТО робить спроби «освоєння української території» та нарощує військовий потенціал біля російських кордонів. Вимогою Путіна також було надання гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку.