Це дійсно так: оскільки ні сам Зеленський, ні його команда не мають ніякого реального авторитету хоча б в одній гілці влади, вони не мають ніяких шансів заполучити реальні важелі управління державою в свої руки. Принаймі перші декілька місяців. Незважаючи на формальний статус зе!-команди, почнеться тихий саботаж нових людей, яким немає довіри, тим більш що воні зовсім не нові і добре відомі (дехто з них навіть по старим скандалам). Їх не будуть допускати до державної таємниці, їх будуть держати практично в вакуумі. Мери великих міст почнуть торг з новою адміністрацією за нові повноваження та пільги, але свою частку узгоджень не будуть поспішати виконувати.

А реальна влада буде весь цей час виключно у Авакова, і тільки МВС буде контролювати ситуацію. І збереження такої ситуації буде вигідним як самому Авакову, так і його команді. А також іншим силовикам. Думаю також, що СБУ теж приєднається до тихого саботажу Зе-влади. І якщо ця ситуація зафіксується десь на пів-року, до парламентських виборів, це буде перемогою Авакова. (Хоча і команда Зе! має ту ж саму ідею — зафіксувати свою владу так, щоб наступні вибори лише покращили їхнє становище, або, як альтернатива, зовсім були відмінені.)

Те, що Аваков неофіційно став на сторону Зеленського — давно не таємниця. Питання тільки — навіщо. Це складне питання і можна тільки гіпотези складати. Але відомо, що він практично відкрито підтримував Тимошенко. Відомо також, що Тимошенко давно хоче провести реформу в Україні, зробити її не формально, а реально парламентською республікою, і за зразок вона тримає перш за все Німеччину. І зараз, коли пост президента заполучить людина, політична вага якої дорівнює точному нулю, і на деякий час наступить фактичне безвладдя, для такої реформи наступить найкращий час.

Що може зламати цi плани, якщо вони є? (А я впевнений, що вони є, бо неодноразові виступи Тимошенко і Авакова, а також сам розвиток подій є доказом.) Найбільшою загрозою є фінансовий крах України, який зараз готується за допомогою корумпованих судів Коломойським. Коломойський саме для цього і веде маріонетку Зеленського до президентського посту. І тут вже нема чого нового сказати. Але шалена інфляція, яка буде прямим наслідком повертання Приват-банку його колишнім володарям з покладанням всіх расходів на бюджет, гарантовано призведе к соціальним заворушенням. І вирішити, чию сторону підтримати, буде для силовиків дуже непростою проблемою.

З одного боку, Аваков завжди наголошував приоритетність інтересів держави і необхідність утримувати населення від конфліктів. А з другого, під час президентства Зеленського центральна влада буде зовсім не про-українською, а буде скоріше популістським покривадлом для декількох олігархів, які організували цей реванш. І щось мені підказує, що Аваков виступить проти цих олігархів. Перш за все тому, що добре їх знає і розуміє небезпеку, яка від них йде.

Попри моєї поваги до Авакова, я не вважаю цей сценарій вигідним для України. Але це може бути шансом утримання України на відстані пів-кроку до прірви, де вона опинилася зараз завдяки багатьом помилкам Порошенка. В тому числі і нехтуванню роботи з засобами массової інформації, результатом чого стало повне домінування реваншистської пропаганди, яка і призвела до несподіваної появи цього чорта з табакерки — комедіанта Зе!.