Окрім Омікрону та китайського судна, яке заблокувало Суецький канал, у 2021 було багато важливого для Африки.

Рік розпочався із запуску континентальної зони вільної торгівлі African Continental Free Trade Area. Цей символічний жест дає старт найбільшій ЗВТ у світі. Закінчується він повідомленнями про вибори в Гамбії та змінами фронту в Ефіопії. 

Вибірка розбита на 3 блоки: політичний, безпековий та міжнародний. 

➡️ Вибори/суттєва зміна влади відбулася у:

- Уганда — президентом було переобрано Йовері Мусевені (січень 2021);
- Нігер — президентом став Мохамед Базум (лютий 2021);
- Танзанія — після смерті Джона Магуфулі, президенткою стала Самія Сулуху (березень 2021);
- Республіка Конго — президентом країни було переобрано Дені Сассу-Нгессо (березень 2021);
- Бенін — переобрано було Патріса Талана (квітень 2021);
- Джибуті — перемогу на президентських виборах здобув Ісмаіл Омар Гелле (переобраний, квітень 2021)
- Чад — переобрано було Ідріса Дебі (згодом він був убитий і керівництво перейшло до Військової ради, яку очолює син колишнього  президента Магамет Дебі Ітно);
- Ефіопія — на загальний виборах отримала перемогу новостворена прем'єром Абієм Ахметом Алі Партія Процвітання (червень 2021);
- Замбія — посаду президента зайняв Хакаінде Хічілема (серпень 2021);
- Гамбія — переобрання на пост президента Адама Берроу (грудень 2021).

➡️ Безпековий блок: конфлікти, перевороти, кризи

2021 не був легким для Африки в плані безпеки, адже до триваючих криз додалися нові. Частими були і військові перевороти, що активізувало дискурс про можливе повернення Африки в «епоху стронґменів». Цьогоріч мали місце 2 невдалі перевороти — Нігер та Судан (вересень 2021) й 4 «вдалі» — Малі (травень 2021), Чад (квітень 2022),  Гвінея (вересень 2021), Судан (жовтень 2021).

Конфлікти тривають у: Південному Судані (громадянська війна з 2013 року), Мозамбіку (провінція Кабо Дельдаго, терористичні атаки), Сахель (зона Трикордоння, активні терористичні атаки), Камерун (англофонні провінції + міжетнічні зіткнення на фоні нестачі води в регіоні Logone-Chiari), Ефіопії (конфлікт з Тиграями, з Суданом за північний регіон аль-Фашака, напруженість з Єгиптом через будівництво Дамби Відродження).Нестабільність зберігається у Сомалі, ДРК, ЦАР.

➡️ Міжнародний вимір

У 2021 простежувалося перегрупування міжнародного впливу на континенті.

Важливим моментом тут є кінець операції французької операції Бархан в Сахелі. В червні Франція оголосила про припинення цієї 5річної операції. Париж був вагомим гравцем у безпековому плані і його «вихід» з Сахелю може обернутися поглибленням кризи і створює можливості для інших гравців, зокрема Росії, розширити свій військовий вплив. 

І уже є перше цьому підтвердження: восени у пресу просочилася інформація, що верхівка Малі (яка так незадоволені діями Франції у Сахелі) розглядає можливість найняти російських «вагнерівців». А ці «хлопці», як відомо, зовсім не альтруїстичні цілі з охорони мирного населення переслідують. Росія намагається подати себе як альтернативу західним партнерам у Африці, проте її вплив і можливе «фінансове» включення поки не є рівноцінними тому, що пропонують США, ЄС, СБ. Китай традиційно займає чільну позицію в економічному плані через свої позики, спільні інфраструктурні проекти. 

Зміни торкнулися і підходу США до Африки. Адміністрація Байдена налаштована на більшу кооперацію і планує провести Саміт Африка-США. Позиції США трохи ослабли в регіоні Східної Африки через критику прем'єра Ефіопії (яка була вірним партнери США) і переворот в Судані (щоправда, тут завдяки фінансовому тиску західних країн поки вдалося зберегти частину впливу). 

Як бачимо, непростий видався для континенту рік. У 2022 спливають терміни для транзиту влади в Малі та Чаді (чи не обернеться це узурпацією і новим витком нестабільності — питання відкрите), передача влади у Судані відкладена до 2023 року. Дата виборів для Гвінеї також має бути оголошена. З першими за своє незалежне існування виборами має зіштовхнутися і охоплений війною Південний Судан. Президента обиратимуть також у Кенії та Анголі. Поглянемо, який виток візьмуть конфлікти, чи вдасться провести вибори мирно і зрости країнам континенту.