Інколи реальність стає казковішою за казки. Звісно, в нормальних країнах, до табору яких мусить усіма силами прагнути Україна нині.

Ця різдвяно-новорічна історія — про людяного полковника з нормальної країни, що зробив маленьке диво та започаткував традицію, яку полюбили мільйони дітлахів та їхніх батьків у цілому світі.

5e0747ddab0b2.jpg

.... Наприкінці 1955 р. у світі вирувала Холодна війна, що повсякчас спалахувала локальними конфліктами і політичними збуреннями, зберігаючи загрозу глобального зіткнення цивілізацій і культур. Наступного року Совковий Мордор розчавить демократичну революцію в Угорщині, через шість років станеться танкове протистояння в Берліні (після якого совки соцтабору почнуть зводити Берлінську стіну), через сім років (14 жовтня 1962 р.) спалахне Карибська криза, через вісім років Джон Кеннеді в Західному Берліні виголосить програмну антикомуністичну промову «Я – берлінець». І ще багато інших подій станеться доти, доки Холодна війна припиниться разом із розпадом СРСР…

… Однією із структур, що забезпечувала захист території США від потенційних загроз у той буремний час, було Командування континентального протиповітряного захисту (Continental Air Defense Command, CADC, що нині трансформувалося в NORAD — North American Aerospace Defense Command, Північно-Американське командування аерокосмічного захисту). До його обов'язків входив, зокрема, моніторинг усіх рухомих об'єктів, що з'являлися в повітряному просторі США та Канади.

Сьогодні термін «моніторинг» не викликає жодного пієтету. Поважні експерти, наприклад, здійснюють моніторинг роботи недержавних громадських організацій, що споживають гранти, а кожен фахівець DevOps мусить здійснювати моніторинг хмарових сервісів та серверів, за які він чи вона відповідає. А тоді, в середині 1950-х, моніторинг мав ореол військової таємниці. Деміургом того втаємниченого військового моніторингу був операційний директор CADC. Цю посаду в 1955 році обіймав полковник Гарі Шоуп (Col. Harry Shoup).

5e0747bf8e1f5.jpg

На робочому столі полковника у штаб-квартирі CADC в Колорадо-Спрінгсі було встановлено два телефонні апарати. Один з них, сірого кольору, був під'єднаний до звичайної міської телефонної лінії. Інший, червоного кольору, був під'єднаний до секретної лінії екстреного зв'язку, номер якої був відомий лише вищому армійському керівництву в Пентагоні та Президентові США.

… Того дня напередодні Різдва 1955 р. червоний телефон раптово задзвонив. Полковник напружився, очікуючи якоїсь неприємної звістки про раптовий напад на США. Але в слухавці він почув маленького хлопчика, що тонесеньким голосом запитав: «Чи можу я поговорити із Санта Клаусом?»

… Цьому дивному дзвінку на лінію екстреного зв'язку передувала звичайна типографська помилка (хибодрук). Під час здійснення масованої передріздвяної рекламної кампанії роздрібної мережі магазинів під управлінням компанії Sears Roebuck & Co в одній із місцевих газет Колорадо-Спрінгсу було розміщено оголошення, що пропонувало дітлахам дзвонити на певний телефонний номер, аби поспілкуватися із Санта Клаусом (такий був задум спритних маркетологів Sears). Однак під час типографського виробництва у телефонному номері в оголошенні було помилково змінено одну цифру – і так несподівано лінія екстреного зв'язку CADC опинилася на газетних шпальтах.

5e0747edb6547.jpg

… Почувши запитання про Санта Клауса, полковник Шоуп спершу розлютився, бо подумав, що це недолугий жарт. Але він швидко усвідомив, що хлопчик не жартував – бо той почав чомусь плакати на іншому кінці телефонної розмови. Полковник поспілкувався з ним лагідно, запитав, як той поводився протягом року і чи слухав він свою матусю. Потім полковник попросив покликати до телефону маму, і вже від неї дізнався про оголошення в газеті…

Дзвінки Санта Клаусу почали йти нескінченним потоком, і полковник Шоуп влаштував чергування своїх офіцерів на поточній моніторинговій зміні CADC біля того червоного телефону, аби вони відповідали, неначе Санта Клаус, на нові дзвінки дітлахів.

… Коли опівночі в день Різдва полковник завітав до залу командного пункту спостереження, він побачив на скляній дошці (на якій тоді, за відсутності LED-панелей та комп'ютерних моніторів, розміщувалися маленькі фігурки, що відповідали усім зафіксованим на той час об'єктам у повітряному просторі США та Канади) результат жарту своїх підлеглих – посеред фігурок літаків опинилася дивна фігурка у формі санчат Санта Клауса, що була намальована саме над Північним полюсом.

Офіцери знітилися, бо думали, що зараз дістануть від шефа прочуханки. Однак полковник Шоуп виразно посміхнувся і зробив те, що від нього ніхто з присутніх не очікував. Він підняв слухавку телефону міського зв'язку і подзвонив до ефірної студії однієї з місцевих радіостанцій у Колорадо-Спрінгсі. Його слова справили справжній фурор в ефірі: «Це – командир центру швидкого попередження. Ми спостерігаємо невідомий літальний об'єкт, і він дуже нагадує санчата Санта Клауса». Після цього тієї ночі радіоведучі почали телефонувати до полковника щогодини, аби він повідомив їм поточне місцезнаходження Санта Клауса.

…Так із несподіваної типографської помилки, експромту та доброго почуття гумору народилася щорічна традиція.

NORAD опікується відстежуванням руху Санта Клауса у святкові різдвяні дні й дотепер – його співробітники, члени їхніх сімей та просто симпатики цієї ідеї присвячують певний час як волонтери, відповідаючи на телефонні дзвінки та листи дітлахів Санта Клаусу.


В Інтернеті з'явився окремий портал NORAD, що присвячений Санта Клаусу та відстеженню його рухів планетою у святкові дні:

https://www.noradsanta.org/

… Завдяки тим пам'ятним подіям 1955 р. Гарі Шоуп отримав прізвисько «Полковник Санта Клауса». Звідусіль йому надходили листи подяки за його чудове почуття гумору та за те, що він започаткував традицію, яку полюбили численні діти та їхні батьки в багатьох куточках планети. Він зберігав ці листи до моменту власної смерті в 2009 р., вважаючи започаткування традиції відстежування Санта Клауса своїм найбільшим життєвим здобутком.

Які уроки ми, українці, можемо винести з історії про американського «Полковника Санта Клауса»?

І також є декілька суто українських побажань для нас у новому 2020 році:

Посилання

Нижченаведені посилання дозволять зазирнути глибше за лаштунки звичайного дива:

  1. NORAD Santa Tracker Portal: https://www.noradsanta.org/
  2. Текст інтерв'ю із дітьми полковника Шоупа, що діляться спогадами про батька та історію виникнення традиції відстеження Санта Клауса (англійською мовою): https://www.npr.org/2014/12/19/371647099/norads-santa-tracker-began-with-a-typo-and-a-good-sport
  3. Відео-ролик про історію виникнення традиції відстеження руху Санта Клауса (за участі дітей полковника Гарі Шоупа, англійською мовою): https://www.youtube.com/watch?v=T-nwuAyGwWc
  4. Відео-ролік NORAD 2019 року про чергову річницю підтримки доброї традиції (англійською мовою): https://www.youtube.com/watch?v=kn63mdjAVvo

25-28.12.2019