Але з усмішок, із потисків рук,
З брехні, убитої наповал
Історія, найскладніша з наук,
Обчислює зоряний інтеграл

Ліна Костенко

 

В далекому 1838 році американських індіанців черокі змусили стати на «дорогу сліз». Так історики назвали їхній скорботний шлях вимушеного переселення з рідних осель у Джорджії та передгір'ях Аппалачів до резервації в необжитих непривітних землях на Заході, в Оклахомі.

Фактично, це був акт геноциду тодішнього федерального уряду США проти одного з корінних народів Америки. Черокі були виселені зі своїх осель примусом і майже без речей, і вони повинні були долати майже 800 миль скорботного шляху під конвоєм озброєних білих ополченців та вояків, без достатніх засобів виживання. В них не було навіть укрить чи ковдр, аби врятуватися від холоду. Тоді загинуло майже 50% тогочасної популяції черокі.

5c91764f74087.jpg

… У якийсь момент часу туга стала нестерпною. Жінки черокі оплакували своїх загиблих та ще живих, але ледь дихаючих діточок. Без сил і без надії падали на землю чоловіки. І тоді старійшини черокі зрозуміли, що це майже кінець. Кінець життєвого шляху їхньої гордої нації. Кінець, який могло відвернути лише диво. І вони вночі таємно помолилися Небожителю (ga lv la di e hi). Вони просили дати надію зневіреним людям, втішити сльози матерів, дати їм силу зберегти живими маленьких дітей, щоб нація черокі могла згодом відродитися в новому місці. Вони просили дати їм знак, який поверне людям віру в майбутнє.

5c917660cd933.jpg

І диво сталося. На ранок долина, де напередодні жінки оплакували своїх дітей, та увесь шлях позаду колони черокі вкрився білими квітами. Це були дикі троянди, квітки яких мали сім білих пелюсток (за числом головних родів нації черокі) та золоту серцевину (знак родючості й золотоносності їхніх рідних земель у Джорджії). Старійшини наказали своїм людям озирнутися назад. Білі троянди розкривалися на невеликих кущах на очах зневірених людей, повертаючи їм сили й надію. Після цього нація черокі рушила вперед, і далі дорогою їм теж траплялися білі троянди. І хоча попереду було ще багато випробувань, скорбот і втрат, черокі досягли кінцевої точки свого шляху в Оклахомі й започаткували відродження своєї нації.

Чому ця легенда цікава й важлива для сучасних українців? Тому що надія, подарована свого часу індіанцям черокі білими трояндами, мала прямий вплив на історію України. 18 лютого 1952 року, приблизно через 114 років після виходу індіанців черокі на скорботну «дорогу сліз», серед них народився маленький хлопчик на ім'я Джеймс Мейс. З часом він став істориком, політологом, журналістом, професором Києво-Могилянської академії та правдолюбом, життєвою місією якого стало дослідження Голодомору в Україні. Він був автором того нашумілого звіту комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932—1933 років.

5c9177b6441d7.jpg

У зворушливій статті про Джеймса Мейса «Ми з тобою однієї крові» подано чудову квінтесенцію його життя у вигляді 5 тез «Що означає бути Мейсом?»

І справді, карколомна траєкторія його долі може стати сюжетом для першокласного трилеру. В житті Джеймса Мейса траплялося багато на перший погляд випадкових подій та збігів обставин, які складалися в дивовижне й невипадкове мереживо його долі. Наприклад,

5c91774671498.jpg

А ще Джеймс Мейс був пророком. Щоправда, його пророцтва ґрунтувалися на глибокому системному аналізі. Зокрема, він ще наприкінці 1990-х років передбачив

Аби повною мірою осягнути життєвий шлях та доробок Джеймса Мейса, а також його місію з дослідження українського Голодомору, нам потрібно пам'ятати про його індіанське коріння. Його вдова Наталя Дзюбенко-Мейс підкреслювала у спогадах, що він завжди мислив і діяв як індіанець.

Джеймс Мейс був нашим професором в Академії. Ми пам'ятаємо його як надзвичайно скромну, але всебічно ерудовану й освічену людину. Він був не просто викладачем, а наставником, що намагався передати нам свою мудрість. Він також знав, що Україні доведеться ще довго позбуватися постгеноцидного синдрому, і покладав надію на молоде покоління, яке і виховував.

5c9177d804363.jpg

Зоряний інтеграл Джеймса Мейса виявився надзвичайно складним обчисленням. Донедавна постать шляхетного індіанця з українським серцем була невідомою широкому загалу наших співвітчизників, попри численні газетні публікації та кінофільми про нього. Але сьогодні я помічаю паростки надії. Протягом останніх кількох років з'явилося декілька зворушливих матеріалів, що відкривають нам особистість Джеймса Мейса (наприклад, «Велич та трагедія Джеймса Мейса', «Людський вимір Джеймса Мейса» тощо). В 2016 році на екрани вийшов другий фільм про нього «Джеймс Мейс. Траєкторія долі» — фільм, що, на відміну від першого, невдалого, змальовує перед нами живу людину — велетня духу, талановитого вченого, правдолюба та водночас скромного освіченого інтелігента, що випередив свій час, зазнав різноманітних страждань та утисків, але відчув і попри все виконав свою життєву місію. Його вдова і вірна соратниця Наталя Дзюбенко-Мейс упорядкувала й підготувала до видання книгу Джеймса Мейса «Україна: матеріалізація привидів».

5c9178ab0e25b.jpg

Повість про двох журналістів, яку я вважаю духовним заповітом Джеймса Мейса та абсолютно необхідним для читання кожним освіченим українцем, вплинула щонайменше на декого з наших теперішніх папарацці (принаймні, я бачу ознаки цього у телевізійних програмах Романа Скрипіна та Яніни Соколової, полум'яних дописах Віталія Гайдукевича, публіцистичних есеях Андрія Любки та багатогранному доробку Євгена Федченка, його співробітників у проекті StopFake.org та вихованців його Школи журналістики в Києво-Могилянській Академії).

Зараз студенти Джеймса Мейса увійшли до пори соціальної зрілості й почали впливати на життя в країні. Ростислав Павленко (якого він колись назвав одним із найталановитіших своїх учнів), ставши радником Президента, зробив вагомий внесок у здобуття Томосу Православною Церквою України. У Верховній Раді працює Оксана Сироїд, у Київраді — Олеся Пинзеник. Багато інших його студентів обіймають важливі посади в громадських і міжнародних організаціях, бізнесі, журналістиці та наукових колах.

Під час щорічних акцій «Запали свічку» останньої суботи листопада свічки пам'яті запалюються в багатьох оселях українців. Найбільшою свічкою, що застигла в камені, стала будівля Меморіалу Голодомору в Києві. Свічки також запалюють під час поминальних і жалобних церемоній за нашими загиблими на Сході вояками.

5c917815c080c.jpg

... Працюючи останні десять років свого життя в Україні та повсякчас стикаючись з ворожістю проросійських манкуртів і байдужістю пересічних посполитих нашого постгеноцидного суспільства, Джеймс Мейс неодноразово замислювався над тим, чи був потрібний його переїзд Україні і чи будуть про нього згадувати тут. Саме тому я пропоную 3 травня, у день його смерті, вставити в петлиці нашого одягу бутоньєрки з білих троянд або ж поставити ці квіти до ваз у наших оселях — ті самі білі троянди надії з легенди черокі. Це буде правдивим вшануванням пам'яті видатного політолога, історика, педагога та журналіста з надзвичайно високими етичними стандартами та Україною в серці. Це буде знаком нашої дотичності до дивовижної історії індіанця, що прийшов до нас, аби ми згадали своїх померлих та самих себе. Зрештою, це буде гідним нашої самоповаги. 

 

16-20.03.2019

 

Посилання