Чудовим подарунком до річниці безвізу стала інформація про те, що міжнародна компанія FlixBus вийшла на український ринок перевезень.

Відповідна інформація з'явилась на офіційному сайті компанії.

Окрім того, про це повідомив міністр інфраструктури. Володимир Омелян зазначив, що ціни на перевезення стартуватимуть від 5 євро.

Перевіряємо, чи дійсно є вигідні пропозиції. Відтак, на сайті FlixBus вже сьогодні можна купити квитки за вигідними цінами. Київ-Дрезден — 500 грн (хоча добиратися реально довго), Львів-Будапешт, Київ-Будапешт, Ужгород-Будапешт — 329 грн, Львів-Краків, Київ-Краків — від 165 грн. Такі результати видав мій власний пошук, здійснений 12 червня навмання на найближчі дати. Ціни, швидше за все, акційні і згодом будуть зростати.

5d009383a20af.jpg

Якщо порівнювати з перельотами лоукостами, то летіти буде, звичайно, швидше, але не дешевше. От, наприклад на сайті одного з авіа-перевізників є рейс Київ-Краків на 18 липня за 550 гривень. Зворотні рейси на найближчі дні — вдвічі дорожчі (хоча все це копійки порівняно з тим, що ми мали п'ять років тому).

5d0093ee4e63a.jpg

Якщо порівнювати з реальним досвідом більш-менш бюджетного добирання до Кракова «долоукостівської» епохи — Інтерсіті до Перемишля, далі муніципальним автобусом до Жешува, звідти тоді ще PolskiBus (зараз це теж Flix), із 1-2 годинними очікуваннями на кожен наступний транспорт — то з FlixBus будемо вигравати і за грошима, і за часом, адже в компанії стверджують, що дорога зі Львова до Кракова триватиме не довше ніж 9 годин.

До речі, на сайті FlixBus зазначають, що безпосередньо перевезення здійснюватиме їх партнер Euroclub. Можливо, це не назавжди, можливо, не всі рейси — втім, інші мені поки що не трапилися. Тому, як буде з комфортом — побачимо.

І так, в Європі є крутіші і дешевші за FlixBus. Чеський Regiojet реально комфортніший і включає більше опцій у ціну — заброньоване місце, гарячий напій, одноразові навушники, планшети з браузером музикою, фільмами, передачами. Про інтернет, вбиральні і розетки не говоримо, цим вас забезпечить і FlixBus (принаймні у їх стандартних автобусах все це є).

У Regiojet також є потяги, і в них розкішний розклад. Компанія здійснює перевезення із Закарпаття (до Кошице везуть місцеві закарпатські перевізники, а далі вже — безпосередньо комфортабельні автобуси і потяги Regiojet). Тому, вважаю, що перевізник Regiojet також вартий того, аби на нього звернули увагу і намагались залучити його в Україну уже в ширшому плані.

Надзвичайно тішить те, що з'являється все більше можливостей для подорожей. Ажде і авіаційне сполучення з Європою зараз дійсно легке і дешеве. Зауважу, що наразі є авіа пропозиції, скажімо, зі Львова до Копенгагена за 289 грн, за умови, що у вас є картка лояльності, або 579 грн, якщо картки немає. І це не за півроку, а просто «на вже», тобто ці рейси от буквально за декілька днів. Ще декілька років тому це було важко навіть уявити.

5d00940272b8f.jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3012363915...