Володимир Зеленський та Конституційний Суд обмінялися випадами. Президент використав дітей як масовку для новорічного привітання та записав відеозвернення для окремих областей. Петро Порошенко перейшов у інформаційну контратаку. Феміда по-різному подивилася на Олега Татарова та Максима Микитася. Brexitостаточно став реальністю. Конгрес США подолав вето Дональда Трампа на оборонний бюджет на 2021 рік.

Конституційна криза триває. Щонайменше у сприйнятті офісу президента та глави держави, якого окремі наївні громадяни називають «гарантом Конституції». Після засідання РНБО Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від обов'язків судді Конституційного Суду. Що показово – відповідну правову позицію для юриста за дипломом Зеленського сформував, серед іншого, офіс генерального прокурора. Чи готовий Володимир Олександрович у такий самий спосіб передати перемогу у президентських перегонах за океаном Дональду Трампу? Не виключено, що консультації Джуліані з Єрмаком на цю тему тривають. Тупицький, ясна річ, відмовився виконувати президентський указ. Думаю, у КС всі розуміють, що «конституційного майдану» не буде, проте у будівлі на Жилянській не мають намірів викидати білий прапор.

Новорічне президентське привітання вперше у новітній історії України з'явилося у інформаційному просторі задовго до опівночі. Припускаю, що майстри пульта та піплметра, які банкують в ОПУ, вирішили таким нехитрим способом привернути більше інтересу до спілкування Володимира Зеленського з дітьми з масовки. Глава держави у новорічну ніч використав набір звичних вже пересмикувань на тему шляхів та мостів, не ризикнув говорити про перемогу попри крах сподівань на зустріч Нормандської четвірки та звично намагався штрикнути інформаційною шпилькою Петра Порошенка. Схоже, без критики на його адресу публічних виступів Зеленського просто не буває.

До речі, п'ятий президент у ефірі «Прямого» та 5 каналу перейшов у інформаційну контратаку, наголосивши, що ще у 2018 році санкціонував операцію українських спецслужб проти «вагнерівців». Під цим терміном вже кілька місяців розуміють російських найманців, які воювали на Донбасі, у Сирії, Лівії, а у серпні 2020-го опинилися на території Білорусі. Петро Порошенко, схоже, відреагував на соціологічні опитування наприкінці 2020 року, які продемонстрували, що «ОПЗЖ», «Слуга народу» та «Європейська солідарність» відірвалися від переслідувачів у партійному рейтингу (впевнено дивитися у власне партійне майбутнє в разі проведення дострокових парламентських виборів може ще «Батьківщина»).

Українська Феміда переконливо та показово продемонструвала вибірковість підходів. Офіс генерального прокурора фактично зірвав засідання Вищого антикорупційного суду, на якому мали обрати запобіжний захід для заступника керівника ОПУ Олега Татарова. Той, як відомо, підозрюється у корупційних оборудках з компанією «Укрбуд», інформація про які завдає ран Володимиру Зеленському. Зранений президент може перепочити, власне, як і Татаров. Цікаво, що експарламентарій та колишній власник «Укрбуда» Максим Микитась «під ялинку» отримав зовсім інший подарунок: Шевченківський районний суд арештував його на два місяці за підозрою у співучасті у викраденні людини. Щось підказує, що «справа Микитася» буде на особливому контролі у куратора правоохоронних органів в ОПУ Олега Татарова.

Європейський Союз та Велика Британія нарешті оформили розлучення. Вирішувати питання, пов'язані з Brexit, у останній момент стало традицією у відносинах Лондона та Брюсселя. Торговельна угода, яка має регулювати взаємини у реаліях ЄС без Сполученого Королівства стала швидше компромісом, ніж тріумфом однієї з сторін. Прем'єру Борису Джонсону свято зіпсували заяви його шотландської колеги Ніколи Стерджен, яка попросила тримати двері ЄС відкритими для Шотландії.

Показове подолання президентського вето на оборонні витрати у 2021 році відбулося у Сполучених Штатах. Конгресмени не послухалися Дональда Трампа та позбавили його можливості наостанок продемонструвати силу власного впливу. І тут питання не лише в захисті обороноздатності США, які мають найбільший оборонний бюджет у світі: до документу вправно і не вперше «зашиті» санкції проти газопроводу NordStream2, перетворення якого на металобрухт стало наполегливим прагненням офіційного Вашингтону.