Історія рухається по спіралі. Тезис не новий, але від того не менш влучний. Правовий хаос, владний нігелізм, клептократія, ігнорування прав і свобод спільноти.... Саме ці чинники стають предтечею народження нових політичних рухів та сил.

Не дивлячись на велике різноманіття політичних партій в Україні, більшості із них притаманні такі ознаки, як:

— всі партії максимально персоніфіковані (розроблені під конкретного лідера, часто у свої назві носять його ім'я);

— у більшості партій відсутня ідеологія, як така;

— багато партій, називають своєю ідеологією — наявні загальні популістичні гасла (за Україну, за розбудову, за пенсії, зарплати тощо), не пропонуючи нічого нового;

— відсутність програм економічного розвитку/зміни країни.

Партії в нашій країні згуртовуються, а де-факто розробляються, під конкретного лідера, через що, за деякий час по приходу цього лідера до влади — просто згасають.

Більшість партій, не займаються процесом «вигадування велосипеда», а просто копіюють тезисно, позитивний успіх попередників, не гнушаючись при цьому відверто красти ідеї, лозунги та навіть емблеми!

Візьмемо до прикладу нову мейнстримну політсилу, а саме «Рух Нових Сил».

Партія створена під конкретну персону — Михайла Саакашвілі, що ніхто не приховує, прописуючи це навіть на емблемі партії:

5a265a967bf43.png

На емблемі використані національні кольори України, що робить бренд «ніби ближчим» до національної ідеї і виборця. Знаковим, тут також є посил, щодо використання, а фактично — копіювання основного месседжу, слова — «РУХ». Ми всі це вже бачили, ще на початку 90-х:

5a265b0f86979.jpg

Так, так! Відома політсила, що відіграла одну з основних ролей у становленні незалежності України (здалеку емблеми на прапорах навіть схожі!). Політсила із хорошим асоціативним рядом, який повинен впасти в око пересічному виборцю. Народний Рух України, очолюваний в свій час борцем за незалежність, політв'язнем В'ячеславом Чорноволом — є більш ніж вдалим символом для наслідування і копіювання, що і використали піарщики пана Михуїла (чи Михайла, не грузин, то й не знаю). Пана Михуїла, як Я розумію намагаються порівняти із відомим десидентом, що також у свій час був підданий переслідуванням зі сторони влади. Забувають вони про інше, що переслідував Чорновола не власний народ, як Саакашвілі, а режим.

«Нові сили» Саакашвілі виступають за зміну існуючої гілки виконавчої влади, як і всі папірєдніки за 27 років Незалежності. Нав'язуючи нашому політично-неосвідченому суспільству ідею, щодо можливості проведення «імпічменту». А, як показала практика, українці люблять гучні маловідомі слова, на кшталт «люстрації».

Спонсорується «нова сила» невідомо звідки, а фактично ми всі розуміємо, що скоріш за все із кишені олігархату, що на сьогодні не при владі.

Гірко тут від іншого. Від того, що цій політсилі притаманні всі ті самі ознаки про, які Я написав спочатку свого пасквілю: популізм, персоніфікація і фактична відсутність будь-якої програми економічного розвитку країни, із подальшим виходом із економічної кризи у якій ми знаходимось. Досвід побудови демократичного суспільства на прикладі Грузії, що пропонує нам пан Михуїл, навряд чи можливо втілити в українських реаліях. Оскільки, ми сильно відрізняємось від маленької гірської країни, як за площею та кількістю на селення, так і за ментальністю!

Грошовий проект очолюваний грузинським біженцем на кошти українського олігархату — однозначно зазнає поразки. Поразка його є неминучою не стільки із-за персони лідера, скільки за відсутності справжніх рушійних сил. Пікети за гроші — хороша річ для тих, хто на них заробляє, але погана для тих хто за цим безладом спостерігає. Народ стомився від революцій. Народу не потрібен Третій Майдан. Люди просто хочуть спокійного сталого суспільства із ознаками хоч якогось економічного розвитку.

Існує ідея, що герої та знакові особистості — не «народжуються», ними не стають в процесі «особливого особистісного зростання», а вони є лише продуктом соціальних подій та зламів, які проживає країна. Маю великі надії, що та череда бурхливих подій від якої ми так стомились в Україні нарешті «породять» таки справжнього героя, патріота. Людину, що навіть зібравши за своєю спиною якусь політсилу, окреслить для неї справжні ідеологічні ідеали та шляхи їх втілення в життя!


ЩЕ ОДНА МОЯ АКТУАЛЬНА СТАТТЯ:

ПІД УПРАВЛІННЯМ ПАЯЦІВ АБО ЗА ПРОФЕСІЙНУ ЕТИКУ