Парламент Нідерландів проголосував за розслідування ролі України в катастрофі Боїнгу компанії «Малайзійські авіалінії», що виконував політ за маршрутом МН17 у липні 2014 р. Можу привітати усіх. Додаткове розслідування стосуватиметься причин, через які Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій у 2014 р.

З пропозицією провести додаткове розслідування виступила партія «Християнсько-демократичний заклик» (CDA), яка нині входить до правлячої коаліції. Партія CDA також входить до міжнародного об'єднання політичних партій «Центристський демократичний інтернаціонал», членом наглядової ради якого від 2008 року є «Єдина Росія» — правляча в РФ партія Владіміра Путіна.

Це рішення парламенту Нідерландів – зовнішньополітичний провал ЗЕкоманди, ніяк не менший за повернення Росії у ПАРЄ. І якщо там ЗЕкоманда ще могла виправдатися мовляв «все було вирішено заздалегідь» (читайте – то все Порошенко винний), нині, що називається, крити нічим. Ситуацію створила ЗЕкоманда власними руками – коли видала Росії бойовика Володимира Цемаха, підозрюваного в участі у збитті малайзійського лайнера.

Володимир Цемах був ключовим свідком у справі про збиття Боїнгу. До того ж – він був єдиний, до кого нідерландське правосуддя могло дотягнутися, всі інші підозрювані нині ховаються від суду на території Росії. Українські спецслужби провели дивовижну операцію по вивезенню Цемаха з окупованих теренів. Але…

Не віддавати Цемаха Москві Україну просила Генеральна прокуратура Нідерландів, генпрокурор Фред Вестербак надіслав до Києва відповідного листа. На зустрічі послів країн Євросоюзу у Брюсселі питання видачі Москви Цемаха було підняте – голландці висловили глибоку стурбованість. Дипломати знають, що означають такі слова. А що на це відповів Київ? Відповів запитанням голови ОПУ Богдана, мовляв, ми мусимо захищати інтереси українців, чи інтереси Нідерландів?

Передача Цемаха викликала обурення в Нідерландах. «Відносини з Росією, заклятим ворогом, що анексував Крим, для Києва, схоже, важливіші, ніж відносини з Амстердамом» — це цитата з "De Telegraaf", найбільшої щоденної голландської газети.

Вже тоді говорили, що віддавши Цемаха Москві президент Зеленський сформував у Європі нову політичну реальність – показав, що готовий до гнучкості в переговорах з росіянами. Зеленський показав, що не вважає міжнародну коаліцію, сформовану президентом Порошенком проти Москви, метою якою не можна поступатися. А якщо міжнародна коаліція не потрібна Україні – нащо вона Заходу, який співіснує з такою Росією останні чотири сторіччя, і який зазнає збитків від антиросійських санкції?

ЗЕкоманда послала такий от сигнал Європі. ЗЕкоманда прохлопала вухами той факт, що в правлячій коаліції Нідерландів перебуває партія наближена до «Єдиної Росії»… В той час як російські дипломати провели десятки зустрічей з голландськими депутатами, президент Зеленський не робив нічого. Когось дивує рішення голландського парламенту прийняте щойно? Все логічно…

Що далі? Далі Україну вочевидь зроблять винною в катастрофі малазійського Боїнгу на рівні з Росією – бо небо над зоною АТО не перекрила. Чхати на те, що на момент збиття Боїнгу Україна закрила польоти на висотах до 10 тисяч м, — тобто значно вище ніж закрито над Сомалі. В політиці не буває справедливості – там є лише війна інтересів. Визнання України винною на рівні з РФ стане підставою аби Україна виплачувала компенсації. Суд США вже назвав суму у $400 мільйонів. Це – лише родинам загиблих пасажирів Боїнга. А ще визнання України винною на рівні з РФ буде використане для зняття санкції з Росії. І виставляти претензії нікому – бо саме всього цього захотіли пересічні українці, коли обрали цього президента і цю монобільшість і ВР. Хіба ні?

Це – ціна звільнення наших полонених за виконанням президента Зеленського. Захищати українців чи інтереси Нідерландів? А чи існувало таке питання взагалі?