Ну що, про список «Європейської солідарності» всі висловилися? Заспокоїлися? Тоді пару слів скажу я. І попереджаю зразу, список у загальних рисах я вважаю цілком адекватним. Тому якщо він вас категорично не влаштовує – будь ласка не читайте далі, збережіть свій час.

Почнемо з персоналій. Першу десятку, я так розумію, опускаємо – тиждень їй співали категоричні дифірамби. Підемо далі.

Артур Герасимов – голова фракції БПП нині. Як на мене – дуже ефективний голова. Степан Кубів, донедавна – міністр економічного розвитку і торгівлі. Так чи не так, а чимало економічних досягненнень України часів президента Порошенка це результат роботи міністерства Кубіва. Ірина Фріз – автор законопроекту яким російські журналісти лишаються акредитації в органах державної влади України. Фріз активно брала участь у міжнародних делегаціях і організаціях. Ніна Южаніна. Особисто для мене достатньо того, що саме вона вирішувала питання з бунтом євробляхерів. Але можна згадати також, що Южаніна внесла зміни до Податкового та Митного кодексів які дали змогу розвиватися вітчизняному кінематографу.

Ірина Луценко і Тетяна Чорновол. Коротко – парламентські бійці. Про Луценко вже гарно написала Лариса Сарган, додати нічого. Про Чорновол скажу коротко – я дуже хотів би мати її в союзниках, а не в противниках. Я пам'ятаю Чорновол до Революції Гідності. Я бачив як Чорновол на телеефірі рвала ригів – мені так ще учитися і учитися.

Ростислав Павленко – за ним неоціненний внесок у здобуття Україною Томосу. Володимир Ар'єв – саме він наливав сала за комір представникам Росії у ПАРЕ. Володимир В'ятрович – навіть якось незручно пояснювати хто це такий. Юрій Бірюков – так само. Денис П'ятигорець, Андрій Карпов, Олексій Петров, Олександр Погребіський, Олег Болдирев (Мартін Брест) – блогери. Мені продовжувати? Чи ви самі заглянете до Вікіпедії, замість пригадувати байки, запущені в мережу політичними противниками «ЄС»?

І так, №30 Баласинович Наталія – наразі під перевіркою. Дуже добре, що громадськість вчасно відреагувала.

Далі. Я вже чув нарікання, мовляв «а чого це в списку багато представників райрад»? Шановні, ви здається хотіли оновлення кадрів. То звідки, дозвольте вас запитати, ви хочете брати нових людей? Насмілюся нагадати, що Верховна Рада, на секундочку – законодавчий орган. І вести туди треба людей, які бодай трохи знаються на адміністративному керівництві та можуть говорити предметно. Як раз керівники районного рівня, це і є ті люди, які уже чогось досягли у житті і мають досвід керування своїми районами (на відміну від чинного президента). Тут я повторю те, що вже писав – я сам не пішов на праймеріз тому, що вважав і вважаю що у ВР присутні мусять бути юристи, економісти, політологи, військові, професійни організатори. Позаяк я не перше, не друге і не п'яте – мені там робити нічого, законопроект подати я не здатний, а просто давити на кнопку не хочу. Маю інші плани.

Отут ми підходимо до болючого питання – праймеріз. Мені відкрилося, що чимало прибічників «ЄС» заразилися у шанувальників Зеленського шаленою хворобою – підміняти своїми бажаннями існуючу реальність. Я НІДЕ не бачив аби праймеріз проводила «ЄС». Я бачив що праймеріз проводить ГО «Справа громад». І ще я бачив детальне розтлумачення, що «Справа громад» це і близько ніяка не «ЄС», але що результати праймеріз по «Справі громад» будуть враховані при формуванні списку «ЄС». Чули? Враховані! Крапка.

І вони враховані були, люди які пройшли праймеріз до 50-ки увійшли. Тут зразу виникає питання – а чого ж не скласти список з самих лише учасників праймеріз? Відповідь назустріч, а Ахтема Чийгоза, генерала Забродського і Яну Зінкевич ви у праймеріз бачили? Їм теж не треба бути в списку, чи як? І ще. Набрати хороших хлопців і дівчат – справа не хитра. А працювати у ВР в умовах опозиції ви з ким будете? З хорошими хлопцями і дівчатами? Може краще з профі? Поцікавтеся у волонтерів, які скандали гриміли серед хороших хлопців і дівчат на їхньому рівні – багато цікавого дізнаєтеся. Хороший хлопець – не професія, а от юрист чи організатор – професія, і вони у ВР як раз потрібні. Бажано – професійні. Бо опозиція – це аж ніяк не курорт, то вас хтось обдурив.

Список «ЄС» — зважений. Список включає в себе і перевірені багнети зі старої команди, і людей яких в умовах опозицій краще мати серед своїх, і людей які пройшли праймеріз «Справи громад», діяльність якої, до речі, самим праймеріз не обмежується – вона надовго, як я розумію. Список – результат довгих переговорів, нарад і компромісів в середині «ЄС». Якщо там вирішили так – певно мали підстави так вважати.

Зрештою – маєте право вибрати з багатьох інших цікавих списків. А я за цей список проголосую.