24131155_2005435003070697_8299624817297289270_n.jpg?oh=63a484e364bf0c7cd5139e6cf200ea08&oe=5A994CBA
Ерік фон дем Бах-Зелевський


Ерік фон дем Бах-Зелевський — сумнівної слави офіцер нацистського ІІІ Рейху, генерал СС, передусім відомий, як кат Варшави, за походженням поляк, його предки по лінії батька та матері були поляками.

Подвійне прізвище він почав використовувати після 1933 року (до цьго часу Зелевський). Один з найбільших нацистських злочинців, який після війни не був засуджений за злочини проти людства.

Знаємо про нього досить багато, кожному поляку відомо, що він безжалісно і з величезною жорстокістю пацифікував Варшавське Повстання, а в боротьбі проти повстанців не перебирав засобами та не рахувався з жертвами серед цивільного населення. Однак небагатьом відомо, що саме Залевські безпосередньо відповідав перед Гітлером за боротьбу проти партизанських рухів по всій Європі. Отже, це не вимисел, що всюди, де з'являвся Залевські, мали місце жорстокі вбивства місцевого цивільного населення.

Натомість про його злочинну діяльність на Волині майже повна тишина...
А з'явився він тут і розпочав дуже жорстку військову операцію проти УПА на зламі червня-липня 1943 року.

На початку липня фон дем Бах розпочав збройні дії, у своїй операції анти-УПА він, між іншим, мав у розпорядженні:
8 дивізію СС «Флоріан Гайєр», жандармерію, 10 моторизованих батальйонів з артилерією, польську допоміжну поліцію, підрозділи російських козаків, азербайжанські та узбецькі загони, 50 танків та бронемашин, 27 літаків. Загалом до пацифікаційної акції залучено понад 10 тис. чоловік.

Бах так само, як пізніше у Варшаві, з нечуваним варварством застосовував правило колективної відповідальності. Українські села, які підозрювались у зв'язках з УПА, пацифіувались каральними загонами, обстрілювались артилерією, бомбардувались літаками.

Таким чином вже 2 липня німці з поляками та узбеками пацифікували село Губків біля Людвиполя — місцеве населення закрили в церкві, яку потім підпалили, а всіх, хто намагався втекти з вогню — розстрілювали.

7 липня спалено село Майків Гощанського району. Під час пацифікації повстанці УПА атакували німецько-польські загони, що врятувало життя більшості жителів.

http://dobrodziej.webnode.com.ua/…/antifashist-erik-fon-de…/