Зростання ВВП у 2 кварталі 4,6% — тенденція чи відхилення від тренду?

За сім місяців цього року товарообіг роздрібної торгівлі в Україні зріс на 10,1%, порівняно з аналогічним періодом 2018-го. (Держстат.) Хоча роздрібна торгівля і не є домінуючою складовою при обрахуванні ВВП (сумарно роздрібна та оптова торгівля є найбільшою статтею ВВП в методиці оцінки за виробничим методом, це складає менше 17%), менше з тим, вона є індикатором і драйвером для значної частини складових.

Причин зростання споживання декілька. Це і сподівання на зміни після виборів (індекс споживчих настроїв суттєво зріс на 5,5 пунктів до 88,0 у липні). І зростання доходів (середня зарплата зросла з 9223 у січні до 10783 у червні). Плюс 15% до переказів гастарбайтерів.

Але ключовий ризик — це чергове «проїдання» зростання ВВП через споживання імпорту (автомобільний ринок, харчові продукти, електроніка), а не стимулювання внутрішнього виробництва.

Індекс промислового виробництва в Україні у червні — 96,3 (в минулому році — 100,2).

Нам конче необхідно зростання внутрішніх і прямих іноземних інвестицій. Зростання експорту.

Світ — і Україна особливо — напередодні моменту, коли економічна криза стає очевидною і призводить до рецесії. В Європі — а це найбільший зовнішньо-торгівельний партнер України — ми вже бачимо ознаки близької рецесії.

Отже, зростання ВВП у 2 кварталі — нажаль, відхилення від тренду.

Новий уряд має запропонувати країні стратегію швидкого економічного зростання з урахуванням глобальних викликів.

Або це має зробити експертне співтовариство.