Секретар РНБО України повідомив, що поняття «Донбас» — це російський наратив, який вона використовує у війні проти України. Тому використання його недоречне.

Проблема в тому, що Донбас може й не має такої глибинної історії як Буковина чи Слобожанщина. Але вже утворення він застав події, коли з російським триколором воювали російські частини, підконтрольні Вермахту. А нині – частина людей, які виросли на «антифашистській ідентичності» переконані, що з цими триколорами до них прийшли борці з фашистами. Але на цьому не грають. Ми вирішили пограти в «Донбас» по російським правилам. Приблизно так само як ми грали в російську гру «Росіяни перемогли фашистську Німеччину». Ми просто вирішили відмовитись від одного і від другого. Від перемоги над нацистами. А тепер і від Донбасу. Ми почали підігрувати росіянами у гру «баба Яга проти». Замість відстоювати своє — свої території, свої здобутки і свої перемоги.

Сьогодні гра в регіональну ідентичність «Донбас» – проведення дискусій, захищати чи заперечувати її — за великим рахунком — це гра в російський порядок денний. Ми вирішуємо не те правильно чи ні залишати власним громадянам (так з того і з цього боку на Донбасі живуть громадяни України) якусь регіональну ідентичність. Насправді ми вирішуємо, чи є нашим ворогом жителі з того боку лінії зіткнення. Ми хейтимо їх – забираючи їхню регіональну ідентичність. Чомусь не викликає сумнівів обурення тупістю окремих персонажів, які плутають Прикарпаття і Закарпаття, а Донбас ми позбавляємо їхнього символічного права на власну ідентичність. Ми налаштовуємо проти себе людей, які вже й так 7 років живуть за межами українського інформаційного простору.

Бо якби ми нав'язувати власний порядок денний, ми б не говорили про ідентичність Донбасу. Якби ми доводили, що наш ворог — у Кремлі, то питання б у секретаря РНБО України б стояло б так:

«Чи має право країна, яка від нас на сході називатись Росією».

І якщо «Донбас» — це ну так собі новітній, але не юридичний топонім, то перейменування в Україні назви «Російська Федерація» в «Московію», «Порєбрію», «Золотоординський улус» чи як там (а давайте з цього привожу референдум ще проведемо) передбачало б певні дії і було б дуже резонансно.

Щонайменше, це б ще раз підкреслювало, де наш ворог.