Як ви думаєте, для чого у Верховні Раді під спалахи відеокамер, перманетно товчуться чиїсь пики, викликаючи непідробне захоплення та екстаз плебсу? Чому саме тоді, коли натхненно товчеться чиясь нагла рижа пика — у Верховній Раді приймаються рішення, ціна яким мільярди доларів?

Не вірите?

Ось вам приклад. Вчора, 20 грудня у Верховній Раді виникла бійка, під час якої депутат Береза начистив лице депутату Шуфричу. Знатно начистив. Медіа простір України вибухнув жабами, фото, малюнками. Не кажу, що автора цієї статті не потішила ця подія. Ще й як. Проте...

Цього ж дня, 20 грудня 2018 року наші депутати проголосували за продовження мораторію на продаж ринку землі. Мораторій діятиме до 2020 року.

Голосування відбулось акуратно, потрібна кількість голосів знайшлась. Агрхолдинги в Україні можуть задоволено потирати руки. Наступний рік знову обіцяє бути для них казково чудовим. 231 миколайчик зробив їм щедрий подарунок.

Я не знаю що там думає МВФ з цього приводу, але будь я на їх місці, вже б давно сильно напружився від наших колядників — миколайчиків.

Тому що я не розумію однієї простої речі. Чому коли МВФ вимагає скоригувати ціну на газ для населення відповідно до ринкової, у нас всі побігли коригувати цю ціну. А коли той же МВФ вимагає зняти мораторій на продаж землі — у нас ніхто нікуди не біжить. Ось тут питання до депутатів Верховної Ради. Бо щоб ви розуміли, діяльність агрохолдингів в Україні це мега прибутковий бізнес. Який працює на землях, за які платять селянам копійки, використовує дешевий (по світовим міркам) людський ресурс. І в той же час далеко не за копійки продає олію, кукурудзу, пшеницю та безліч всього іншого на світовому ринку.

Щоб зрозуміти весь комізм/трагізм ситуації з ринком землі потрібно глянути на список країн, в яких як і в Україні немає ринку землі: Куба, Венесуєла, Таджикистан, Конго та Північна Корея. Як вам така компашка? Маємо за честь перебувати в такому славному товаристві.

Хтось скаже, що для того щоб зняти мораторій на продаж землі, потрібно створити законодавче підгрунтя. На це потрібен час. Відповім. Це законодавче підгрунтя в Україні створюється вже 20 років. Ви не відчули себе лохом?

А вам усім, оральним способом, устами депутатів розказуватимуть байки про те, як прийдуть іноземці і скуплять всю землю, скуплять всю матінку Україну, а всіх зроблять кріпаками. А ще весь український чорнозем поїздами вивезуть в Європу, як колись німці (які ніколи до речі цього не робили). Ну і ще багато різних байок вам порозказують. Наш народ любить байки.

Український селянин буде й далі за два мішка пшениці віддавати свої с/г гектари в оренду агрохолдингам з іноземним капіталом, і з піною в роті доводити своєму куму, що не можна продавати землю бо її скуплять олігархи. А те що на його землі, орендованій за два мішка лапші, агрохолдинги зводять сучасні і дорогущі зернові термінали і тваринні комплекси, селянина це не турбує.

Його не турбує питання: чому агробізнес вкладає великі ресурси в землю, що йому не належить і не дуже цим переймається. Як би селянин хотів думати — він б знайшов відповідь. Тому що в Україні завжди будуть 450 миколайчиків і 30-40 мільйонів любителів двох мішок лапші, які разом зроблять свято олігархам агробізнесу.

За продовження мораторію проголосувало 231 народний депутат. І тут бінго! Ініціаторами продовження мораторію виступили фракції БПП, Батьківщини, Воля Народу та Відродження. Воістину, що може обєднати непримеримих політичних супротивників? Тільки українська земля.

А ще з моделюйте собі ситуацію: Паралельна реальність. Близький схід. Пустеля. Бедуїни крутять хвости верблюдам. Напівроздягнені діти бігають навкруги шатрів з випаленою на сонці тканиною. Стоять декілька сотень таких шатрів. Звідусіль у вись тянуться хвостики диму від багать просто неба, на яких бедуїни варять юшку з кісток верблюда місячної давності . Це столиця Саудівської Аравії. Біля одного з багать сидять двоє бедуїнів і ведуть таку бесіду.

- Я тобі кажу, не можна відкривати ринок нафти. Прийдуть янкі і за долари скуплять всю нашу нафту, а нас зроблять рабами — каже один бедуїн.

- Істину кажеш, брат — відповідає йому інший, затягуючись самокруткою з засушеного кактусу.

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.

Чого бідні — бо дурні.

Автор: Богдан Кривень