Фотографування з дикими тваринами, так само як і «контактні зоопарки» та використання тварин у цирках, особливо пересувних – це ганебне явище, яке досі поширене у різних містах України. Люди пропонують сфотографуватися з совами, хижими птахами, мавпами тощо. Я не буду тут розписувати, як страждають тварини при експлуатації. Цей текст для тих, хто прекрасно розуміє огидність такого, не хоче або не може лишатися байдужим та пройти повз, але не знає, що робити.
Я взяла на себе сміливість у цьому тексті просто зібрати у одну купу та стуктурізувати рекомендації та коментарі з фейсбуку таких спеціалістів у темі як Nataliya Vishnevska та Marina Shkvyria.

Втручаючись у ситуацію з урятування дикої тварини або птаха з рук недоброчесного фотографа, ви повинні розуміти – це геморно та довго, супроводжується писаниною. Може зайняти у вас добру половину дня, якщо ви хочете досягти хоч якогось результату, а то і декілька днів.

Ситуація, коли відсутні ознаки жорстокого поводження з твариною.
Перше, що ви маєте зробити, — це в ідеалі спробувати забезпечити координаційну роботу Національної поліції та Державної екологічної інспекції.
Ви дзвоните у 102, викликаєте наряд поліції та маєте дочекатись його, аби забеспечити процес та тримати руку на пульсі. У випадку відсутності явного жорстокого поводження з твариною, поліцейські з наряду мають проконтролювати наступні моменти:

чи є у фотографа паспорт чи інший документ, що засвідчує особу;

ветеринарні документи на тварину, підстава — пункт 3.11.3 «Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах»;

документи, що засвідчують право власності на дику тварину, підстава — пункт 3.1 того ж Порядку;

дозвіл від Мінекології на утримання дикої тварини у неволі (оцього в нього точно не знайдеться), підстава — стаття 8 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження»;

документи, що підтверджують право на підприємницьку діяльність — ліцензія чи реєстраційне свідоцтво.

Відсутність будь-якого з цих документів – привід для складання протоколу у найближчому райвідділку Національної поліції, куди мають доставити порушника.
На ділі ж це вдається не завжди, бо поліцейські не компетентні визначати, що це за дика тварина, чи є вона «червонокнижною», її статус тощо. Це є прерогативою Державної екологічної інспекції. Важливо розуміти, що Держекоінспекція займається дикими тваринами, а голубами, конями, поні та іншими сільськогосподарськими тваринами займається Держпродспоживслужба. На ваш дзвінок екоінспектори мають так само приїхати та скласти власного протокола. Але цього, скоріше за все, не станется, бо, на відміну від поліцейських, вони маломобільні і часто не мають власного транспорту.
Тому краще почати весь процес із письмового запиту у Держекоінспекцію вашого міста. Запит має виглядати ось так:

Першому заступнику Голови Державної екологічної інспекції
Яковлєву І.О.
01042, м. Київ, Новопечерський провулок, 3, к. 2

щодо утримання диких тварин у неволі

дата

Запит на позапланову перевірку

Шановний Ігоре Олеговичу!

Я, ПІБ, звертаюсь до Вас з питання використання диких тварин з комерційною метою – фотографування у м. Києві..
Мені стало відомо, що на вулиці Хрещатик № (вкажіть точну адресу ) невідомі особи пропонують послуги фотографування з ... (мавпами, орлом тощо).
Таке використання диких тварин є прямим порушенням Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України № 429 «Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах».
Тому вважаю, що має місце порушення статті 50 Конституції України та моїх конституційних прав на безпечне довкілля та погіршення стану природного навколишнього середовища.
Акцентую Вашу увагу на тому, що деякі дикі тварин є об'єктами міжнародної конвенції СІТЕС – «Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення», яку ратифікувала Україна у 2000 році. Тому утримання цих тварин регламентується не тільки українським, а й міжнародним законодавством.
Відповідно від вище викладеного прошу Вас провести позапланову перевірку та встановити:
1. Вид диких тварин та їхню кількість, яких використовують для фотопослуг дані особи.
2. Право власності на тварин, а саме документи, що підтверджують легальність набуття у власність.
Законність набуття у приватну власність об'єктів тваринного світу (крім добутих у порядку загального використання) повинна бути підтверджена відповідними документами, що засвідчують законність вилучення цих об'єктів з природного середовища, ввезення в Україну з інших країн, факту купівлі, обміну, отримання у спадок тощо, які видаються в установленому законодавством порядку.
3. Наявність документів дозвільного характеру, до яких належать дозвіл Міністерства екології та природних ресурсів України.
4. Наявність ветеринарно-санітарних паспортів на тварин, ветеринарних свідоцтв, ветеринарних карток, ветеринарних довідок, які видані державними інспекторами ветеринарної медицини або уповноваженими чи ліцензованими лікарями ветеринарної медицини, що підтверджують ветеринарно-санітарний стан тварин видані відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину».
5. Умови утримання тварин згідно до «Мінімальних норм та площ для утримання та розведення диких тварин (з розрахунку на одну особину)», а також «Порядку утримання та розведення диких тварин в умовах неволі та напіввільних умовах».
6. Відповідність умов утримання тварин та відсутності чи наявності ознак жорстокості згідно вимог статті 7 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».
Прошу передати запит до територіального органу Державної екологічної інспекції України у м. Києві.
Прошу надати копію акту перевірки даного закладу (місця) та повідомити про результати розгляду звернення у встановлений законодавством термін.
З повагою,
Адреса, ПІБ, телефон, мейл

Важливо! У запиті обов'язково має бути слово «позапланова перевірка» та абзац, де сказано про порушення ваших конституційних прав. Інакше великий шанс отримати відписку. Цей лист треба або надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення або під'їхати в екоінспекцію та зареєструвати його у канцелярії.
Якщо вам вдалося достукатись до екоінспекції та ініціювати оцю саму позапланову перевірку точки з фотографуванням, у цьому місці до екоінспекторів доцільно одразу викликати і Національну поліцію (дивись вище). Якщо вийде підключити ЗМІ та журналістів, то зовсім добре вийде.
На кожному з цих етапів можливі проблеми. Екоінспекція може так і не не приїхати, і тоді прийдеться мати справу тільки з поліцією. А поліція не дуже розбирається у нормах законів, які регулюють комерційне використання диких тварин. Якщо немає документів на хижих птахів, мавп і так далі, вони переходять у власність громади і мають потрапити до притулків чи зоопарку на «тимчасове утримання». На ділі поліція не дуже любить зв'язуватись саме з конфіскацією. Бо сам процес конфіскації тварини – це найбільш тонке місце, він законодавчо чітко неврегульований.

Все вищевикладене стосується випадків, коли нема ознак жорстокого поводження з твариною.

Ситуація, коли є ознаки жорстокого поводження з твариною.

Що таке ознаки жорстокого поводження?

Це штучно пофарбовані пера, тягання на ланцюжку, яскраве світло (для сов, лемурів та інших нічних тварин особливо небезпечне), спаювання алкоголем, таймінг експлуатації (фотограф стоїть з твариною цілий день без перериву).
Якщо ж є ознаки такого поводження, то це вже 100 % компетенція національної поліції. У протоколі це зазначається як стаття 89 Кодексу про адміністративні правопорушення «Жорстоке поводження з тваринами», або ж відповідна стаття 299 Кримінального кодексу України. Також згідно статті 25 Закону про захист тварин від жорстокого поводження «при поводженні з тваринами під час проведення спортивних, видовищних заходів, відео- та фотозйомок не допускається заподіяння їм травмувань, болю, знівечення, їх загибель.».

Всі ці статті нормативно-правових актів ви маєте знати та весь час озвучувати поліцейськім, бо вони часто про це і гадки не мають. Окрім того, має бути фільмування процесу, особливо у випадку жорстокого поводження, бо стаття 299 ККУ потребує залізних доказів.

Ваша впевненість – це більша частина успіху. Стійте поруч з поліцейськими та ввічливо та наполегливо з кам'яним лицем залізним голосом перераховуйте усі пункти всіх статей Законів України та Кодексів, які порушує фотограф та під дію яких він потрапляє – і великий шанс, особливо для птахів, що він добром просто віддасть тварину.

Законодавче підгрунтя загалом забезпечують такі Закони України як:

  1. ЗУ «Про захист тварин від жорстоко поводження».
  2. ЗУ «Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах».
  3. ЗУ «Правила тримання собак та котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР».
  4. ЗУ «Про Червону книгу України».
  5. ЗУ «Про тваринний світ».
  6. ЗУ «Про ветеринарну медицину».
  7. ЗУ «Правила використання тварин у видовищних заходах»

Звісно, всі пункти статей цих Законів, що стосуються таких ситуацій, скоріше за все пам'ятатиме досвічений зоозахисник. Поліція необізнана, а робота Держекоінспекції дестабілізована реформами щодо дерегуляції. Все це страшенно ускладнює та затягує процес. Але чим більше дзвінків по 102 та запитів у екоінспекцію від небайдужих городян, тим більше шансів, що вони почнуть щось робити. І це дуже допоможе тим людям, що готові проходити цей квест до кінця.