Безвіз — це не тільки філіжанка кави на сцені Віденської опери. Це й можливість доторкнутися до найкращих парків та музеїв науки Європи. Особисто в моїх мандрах вони посідають чільне місце з-поміж фортець, монументів, пам'яток, садів та інших туристичних принад. Чому? Бо саме парки та музеї науки демонструють ставлення громади до інтелекту, прогресу і досягнень цивілізації.

Парк науки — це місце, де встановлюються круті вуличні експонати, основна мета яких — наблизити дорослих та дітей до науки. Спеціальні антивандальні конструкції та скульптури дають можливість дивуватися цікавим експериментам з фізики та математики; милуватися інсталяціями, що демонструють наукові відкриття; стукати-грюкати-крутити бомбезні механічні агрегати; та й, взагалі, надихатися до пізнання нового.

Це — не рейтинг, а, радше, перелік того, що я відвідав чи хочу відвідати. Він не остаточний і не виключний. Парків і музеїв науки набагато більше і час-від часу я приділятиму їм увагу у своїх дописах.

Отже, що варто відвідати?

1. Microcosm Science Garden

Містечко Мерен кантону Женева, Швейцарія

Інтерактивна виставка, що демонструє роботу CERN та Великого адронного колайдера.

Картинки по запросу Microcosm (CERN)

Похожее изображение

2. Stanisław Lem Science Garden (Ogród Doświadczeń)

Краків, Польща

44034.jpg

44037.jpg

3. Copernicus Science Centre

Варшава, Польща

Картинки по запросу copernicus science centre

_MG_0938_04.jpg

4. Cité Des Sciences et de l"industrie

Париж, Франція

(Мій улюблений. Так, я обожнюю Париж :) )

Картинки по запросу cite de sciences

Картинки по запросу cite de sciences nautilus

5. Науковий сквер

Сквер Івана Гонти, Київ

Не бачили такого? Та ось він:Картинки по запросу white slide

Ні, це не глюк зображення.

Тут немає фото, бо цього наукового скверу ще не існує. Чи буде він — залежить від Вас :)

Ні, не потрібно робити пожертву чи працювати на вихідних, монтуючи скульптури.

Є така цікава штука — Бюджет участі/Громадський проект Київ. Туди на відкритий конкурс подаються купи класних проектів, що можуть бути реалізовані за кошти міста. За наші з Вами кошти. Які ініціативи більшу кількість голосів назбирають — ті і будуть реалізовані.

Там є проекти реконструкції тротуарів, заміни вікон, будівництва спортивних і дитячих майданчиків та багато-багато іншого. Погортайте, придивіться. Свій голос (після нескладної процедури верифікації через BankID, наприклад) можна віддати за 5 проектів.

І, Ви знаєте, було б дуже круто, якби наступного року у п'ятій позиції цього переліку з'явилося фото з Наукового скверу міста Києва.

Голос за Науковий сквер можна віддати тут — https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/508

Плюс, якщо Ви хочете цілий рік мати різноманітні безкоштовні науково-популярні заходи для киян та гостей столиці (відкриті лекції, презентації та екскурсії від провідних фахівців, експерименти) — віддайте, будь ласка, голос за Рік науки для Києва — https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/502

Проекти виникли за ініціативи добре знайомих Вам науково-популярних проектів України — Наукових пікніків в Україні / Scientific Fun, Днів науки, Моєї науки / my.science.ua, а також окремих вчених й популяризаторів науки Києва. Ну, звісно, і я тут трошки причетний. :)

Тому буду вдячний за голоси та розповсюдження цієї інформації.

Звісно, якщо бачите ще щось варте уваги — не питання. Я, наприклад, як і наші популяризатори, теж віддам голос за Підземний музей на Поштовій площі — https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/772

Не хочете науковий сквер чи рік науки? Не бачите сенсу у підземному музеї?

Тоді просто оберіть те, що до вподоби. Але не будьте пасивні. Беріть участь у житті міста.

Це ж круто :)

Переможемо!

P.S. Дякую всій нашій команді та, особливо Ксенії Семеновій, Олексію Болдирєву, Сергію Гончарову, Анастасії Биковій-Шелевицькій та Євгену Бикову.

Також долучайтесь до групи Науковий сквер у Києві.