Гортав стрічку новин. Пам'ятаєте проект автобуса, що мав їздити над автомобілями?

Проект був наче багатообіцяючим. Але у інженерів виникав справедливий скепсис щодо складності конструкції та можливих проблем в експлуатації.

Та це не заважало залучати гроші інвесторів для проекту. Вдалося видурити аж 1,3 млрд. доларів.

Тепер із цим усім розбирається поліція. Докладніше можна почитати тут.


Я до чого.

Якщо Ви думаєте, що в Україні таке неможливо чи такого немає — Ви помиляєтеся.

Я своїми вухами в центрі Києва в одній з офісних будівель чув презентацію установки з холодного ядерного синтезу перед аудиторією у 100 людей.

Деякі з них були не проти вкласти в це гроші.

Знаєте, якою була відповідь представника розробника на запитання експертів щодо якихось рецензованих публікацій чи незалежних підтверджень результатів цього синтезу (бо це ж Нобелівська премія)? — «Офіційна наука нас гнобить».

Як залучаються інвестиції під такі сумнівні проекти?

По-перше, дуже важливий вау-ефект. Хороша презентація, обіцянки вирішення складних проблем і... головне — надприбутки. Плюс — лаври інноваційного інвестора.

По-друге, інвестори, які не вчилися в школі (умовно), але якимось чином сколотили значні статки (тому, звісно, вони вважають себе розумнішими за інших), не мають знань, щоб розібратися у тому, чи це вартісна розробка, чи ні.

І вони починають спостерігати за такими ж інвесторами, як вони.

Коли перший вкладає у щось гроші — вони теж хутко починають діяти. Інколи вони покладаються на думку типу «науковців» з різних «академій», про які в світі ніхто не чув.

Що цікаво, коли афера стає очевидною, мало хто з інвесторів жаліється на «кидок», бо тоді ж вони виглядатимуть невігласами в очах експертної спільноти та своїх крутецьких друзів.

Підозрюю, що й в Україні таке могло відбуватися. Одного разу я підійшов до організатора одного з конкурсів розробок і сказав, що один з «винаходів» дуже схожий на відверту маячню та псевдонауку. Потрібна експертиза.

Знаєте, якою була відповідь? «У цю розробку вже вклався на велику суму відомий фонд (дійсно, дуже відома фірма), тому все ок».

Я лишень знизав плечима.

До чого я веду?

По-перше, такий стан речей шкодить нормальним розробкам. Зазвичай, там немає вау-ефекту, тому вони програють піар-кампанії шахраям. Інвестори, що обпіклися одного разу на псевдонауці, зазвичай вже неохоче і неправильно реагують на слово наука/технології/винаходи.

Саме тому офіційна наука мусить боротися з псевдонауковцями. Хоча б за допомогою популяризації. Закон збереження енергії має бути на шпальтах газет, щоб люди, які чомусь не вчили в школі елементарну фізику, хоча б задумалися, що див не буває.

По-друге, Всі хочуть, щоб в країні з'явився наш Ілон Маск. Чому його проекти злітають? Бо він спирається на американське експертне середовище, на американську науку. Здорова наукова спільнота «забезпечує» його висококласними інженерами, науковцями, технологіями. І якщо хтось Ілону завтра запропонує «Вічний двигун» — десяток людей пояснять Маску, що це маячня. Звісно, що Маск достатньо розумний, щоб зрозуміти це сам.

А що в Україні?

Мене часто запитують — нащо Україні «власні» науковці?

Якщо їх не стане (а такий варіант дуже імовірний), умовний Гройсман може ненароком вкласти державні кошти у якусь маячню: або вітчизняний прискорювач лептонів, або закордонну технологію, розробник якої пообіцяє невичерпний ресурс енергії і енергонезалежність.

Я не буду тут піарити спроби наших шахраїв заволодіти держкоштами, але наведу приклад подібного в Мордорі: там за державний рахунок, не зважаючи на протести адекватних фізиків, на орбіту запустили супутник з «гравіцапою» на борту — двигуном, що працював, нібито, без викиду реактивного струменя і міг рухати космічні апарати. Звісно, що нічого не запрацювало, але держкошти було витрачено.

Так чому у нас проблема з науковцями? Увага на графік:

595ca50322f6c.jpg

Це лише молоді вчені — науковці віком до 35 років — що працюють в НАН України. Робоча сила науки. Наше майбутнє. Я колись писав, що за часів прем'єрства Яценюка ми втратили 300 молодих людей. Як бачимо, прем'єрство Гройсмана ніц не змінило.

Загальний склад наукових співробітників тієї ж НАН зменшився з 19 тисяч до 15 тисяч.

Ні, що Ви. Прем'єри не винні. Завжди знаходиться мільйон причин, чому саме стан науки в Україні — на останньому місці. І у країни дійсно повно проблем у вигляді російської агресії чи захмарної корупції.

Але ж очевидно, що ми втрачаємо наукову спільноту. Ми втрачаємо експертів. Ми втрачаємо тих людей, які можуть надати приріст ВВП не за рахунок зростання цін на метал чи зерно, а за рахунок інновацій.

Ми втрачаємо тих людей, які хоча б не дозволять нашій країні будувати «гравіцапи» та солом'яні літаки.

Щоб там не було — переможемо.

(Просто незрозуміло, якою ціною.)