Я не депутат, не балотуюся, не маю владних важелів.

Я звичайний громадянин.

Однак мені реально вдалося у два кліки посприяти ліквідації стихійного сміттєзвалища в одному з найкрасивіших місць Житомирщини. Я пишу цей текст для того, аби кожен, кому небайдужий стан довкілля, особливо в місцях відпочинку, знав покроково, як боротися з неподобством і що це не так вже й складно.

Викладаю по пунктах, що потрібно робити (впевнений, що багатьом ця процедура знайома, але я відкрив її для себе вперше):

1. В травні місяці цього року я відвідав прекрасне місце: Гранітний кар'єр Озеро Високий Камінь.

5d0ccde3db0f5.jpg

2. Із жалем для себе віднайшов там стихійне сміттєзвалище поруч із прекрасними гранітними брилами, просто біля підїздної дороги.

5d0cce2e02e2c.jpg

3. Зробив пост, де пожалівся на такий стан речей, після якого підписники (дякую Ірині Руденко) порадили мені звернутися на сайт ecomapa.gov.ua — інтерактивну мапу Міністерства екології та природних ресурсів України, що створена спеціально для боротьби зі стихійними сміттєзвалищами.

4. Клік номер 1. Проходите елементарну реєстрацію на сайті екомапи. На пошту отримуєте лист із посиланням, за яким підтверджуєте реєстрацію.

5d0cd013176d6.jpg

5. Клік номер 2. Лишаєте звернення: коротко описуєте суть проблеми (я реально написав один рядок, бо не дуже вірив у дієвість цього способу), на запропонованій мапі відмічаєте точні координати стихійного сміттєзвалища, а також прикріплюєте фото неподобства.

5d0cd0e222069.jpg

6. Все. От реально, все.

Далі Ви просто починаєте спостерігати і насолоджуватися процесом, як Мінекології спрямовує Ваше звернення спочатку до обласної адміністрації, а та, в свою чергу, до райдержадміністрації і конкретної адміністрації конкретного населеного пункту, у територіальних межах якого те сміттєзвалище розташоване.

Щодо кожного перенаправлення Ви отримуватимете листа на пошту, а у Вашому кабінеті про це все докладно буде розписано.

5d0cd4f374db7.jpg

7. Зрештою, коли прибирання виконають, Вам запропонують підтвердити, чи там дійсно чисто.

5d0cd5101d840.jpg

8. У мене виникла проблема з файлом, який вони прикріпили, тому я не міг подивитися фото, чи прибирання було виконане. Тому одного разу після роботи я залюбки відвідав кар'єр ще раз і у світлі автомобільних фар переконався, що там реально чисто (станом на 10 червня).

5d0cd28ef15a6.jpg5d0cd29e7d583.jpg

9. Зауважу, що звернення я лишив 14 травня, а вже 6 червня мене було повідомлено про ліквідацію сміттєзвалища. І для всього цього мені довелося двічі тицьнути по сайту Екомапи.

І не потрібні волонтерські загони сміттєзбирачів, петиції, скиглення чи щось таке. Ресурс просто дозволяє дуже швидко віднаходити відповідального за стан проблеми і вирішувати її.

Користуйтеся.

І я тепер цим методом залюбки користуватимуся і надалі.

Окремо висловлюю вдячність Міністерству екології та природних ресурсів України, Житомирській обласній державній адміністрації, Коростишівській районній державній адміністрації та Городській сільській раді Коростишівського району та Державній екологічній інспекції Поліського округу за реагування на звернення.

Переможемо.