Цього тижня на Вас чекають цікаві дискусії про реформування науки, впровадження інновацій, лекції про серце, доісторичну Україну, рослин-прибульців, динозаврів, темну матерію та серце.

25 червня, 15.00

Про перемоги над здоровим глуздом у реформуванні освіти і науки

«У середньостроковій ретроспективі надії на зміни в освіті і науці з'являлися двічі:
- у 2014 році, коли на хвилі Революції Гідності до керівництва Міністерства освіти і науки прийшла ліберальна команда Сергія Квіта;
- у 2016 році, коли відбулася ротація Уряду і посаду міністра обійняла Лілія Гриневич.
Проте, ані команда Квіта, а тим більше – Лілія Гриневич, не виправдали очікувань громадянського суспільства щодо позитивних зрушень у запровадженні реформ. Більше того, їхня діяльність стала випробуванням цілісності інститутів у сфері науки і освіти, посилила деструктивні тенденції знецінення дипломів, поширення академічної недоброчесності, відтворення токсичних мереж/корпорацій та стагнації системи. Саме наслідки та стан реформування освіти і науки оцінять експерти, а також запропонують власне бачення повернення здорового глузду в управління ними.

Учасники:
Тетяна Пархоменко — доктор філософських наук, професор, керівник відділу з етики НАЗЯВО, викривач топ-плагіаторів та лідер антиплагіатної ініціативи „Дисергейт“, Ірина Єгорченко — кандидат математичних наук, старший науковий співробітник Інституту математики НАНУ, співзасновниця ГО ТРОН, активістка „Дисергейт“, Віктор Досенко, доктор медичний наук,професор, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології ім. О. Богомольця НАНУ, член „Дисергейт“, Олександр Галенко — кандидат історичних наук, керівник Сектору дослідження цивілізацій Причорномор'я Відділу історичної регіоналістики Інституту історії НАНУ, доцент кафедри історії НУ КМА, Світлана Благодєтєлєва-Вовк — кандидат економічних наук, голова ради ГО ТРОН, координатор антиплагіатної ініціативи „Дисергейт“.»

Де: Інститут майбутнього, вул. Гончара 65, 6-й поверх

Вартість: вільно

25 червня, 16.00

Innovation Insights від Ніра Бен Лаві

Практична методологія впровадження інновацій.

«Перед лідерами бізнесу стоїть завдання створити організацію „універсального солдата“, яка була б витривалою та могла вижити за будь-яких змін, проблем і середовища. Зробити це можна через формування всередині особливої інноваційної культури, яка стане „м'язами“ компанії. Як підвищити прибуток бізнесу за рахунок інновацій? Як зробити корпоративні зусилля у цьому напрямку ефективними? Як вирішити проблеми бізнесу через процеси спів-творення, тим самим вивести організацію на новий рівень?

Нір Бен Лаві — глобальний директор з інновацій в Інституті Адізеса, керівник Інноваційної програми у Босфорському університеті (Туреччина), провідний спеціаліст Національного інституту досліджень лідерства (Ізраїль), автор комп'ютерних програм для прийняття рішень та книг про управління бізнесом.

Додатковим бонусом стане виступ ще одного спеціаліста — віце-президента Інституту Адізеса Пітера Штрома. Він розповість, як система управління може стримувати інновації в компанії та що із цим робити.»

Робоча мова зустрічі — англійська.

Де: mOre, 100 Велика Васильківська, Київ

Вартість: квитки вже продані, але, можливо, якось втрапите.

26 червня, 19.00

Розумне й атлетичне: як серце адаптується до фізичних навантажень

«Усім відомо, що для того, щоб серце працювало вправно, його необхідно регулярно навантажувати. Що відбувається з нашим серцем, коли ми починаємо займатися спортом та збільшуємо фізичні навантаження? Клітинам серця не вистачає кисню, молекул енергії та волокон, що забезпечують скорочення серцевого м'язу. То як саме серце пристосовується до незвичного режиму функціонування?

На лекції ви дізнаєтесь про
- концепцію 'smart heart';
- механізми паталогічного збільшення серця (гіпертрофії міокарда);
- синдром атлетичного серця;
- оптимізацію фізичних навантажень

Спікер — Тетяна Древицька 一 кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту Фізіології ім. О.О. Богомольця, популяризатор науки."

Де: Креативний простір Часопис, вул. Льва Толстого, 3

Вартість: 250/150 грн

28 червня, 12.00

Інтерактивна екскурсія «Україна доісторична»

««Україна доісторична» — це невеличкий екскурс у часи коли на території сучасної України не було жодного клаптика суші та панували неймовірні хижі акули та морські рептилії! Скільки це тривало? Що відбувалось під час льодовикового періоду і хто пережив усі халепи зледеніння та пристосувався до нового життя? Як змінювався рослинний світ? Це не повний перелік того, про що ви зможете дізнатись під час інтерактивної екскурсії Палеонтологічним відділом нашого музею. На додачу ви зможете відчути себе справжнім палеонтологом, видобути приховані в «надрах» імпровізованого розкопу справжнісінькі рештки викопних скам'янілостей і під час майстер-класу навчитесь створювати справжню доісторичну прикрасу, яку ви заберете з собою на згадку про цей день неймовірних відкриттів! Автор та ведучий заходу: Юрій Шевела"

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн за реєстрацією

30 червня, 11.30

Вторгнення прибульців: розповіді про агресивні рослини

"Вони долають тисячі кілометрів, не помічаючи жодних кордонів, користуючись найрізноманітнішим транспортом. Вони захоплюють все нові й нові землі, нещадно змінюючи довкілля. Вони змушують нас носити захисні маски та з обережністю дивитися під ноги. Здається, що для них людина – лише інструмент для здійснення войовничих інвазій. Й ім'я їм – адвентивні рослини. Ми кличемо Вас на пригодницькі розповіді про світ зелених від хлорофілу прибульців, щоб познайомити Вас з найбільш небезпечними рослинами-чужинцями, засобами їхнього лоу-кост пересування, історіями завоювань та неймовірними небезпеками, які вони несуть для людства та нашої планети загалом. Розважатися будемо побудовою варіаційної кривої, хімічними дослідами, підрахунками насіннєвої продуктивності, дослідженням плодів за допомогою збільшуваних приладів, кулінарними експериментами та тематичним квестом. "

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн за реєстрацією

30 червня, 14.30

Втрачений світ динозаврів

"Як добре, що у нас є машина часу, що віднесе нас у час, коли на нашій планеті була інша температура та концентрація кисню, ще жодна людина не лишила відбиток своєї ступні на поверхні землі, а світом правили істоти з роговими лусочками на тілі (ну, й пір'ям, звісно). Ми з'ясуємо, хто ж такі динозаври й чому не всіх вимерлих рептилій варто так називати. Поговоримо про найвідоміших представників цих легендарних істот мегарапторів, аллозаврів, тиранозаврів та їхніх колег – як вони проводили свій час, що споживали в їжу та яким чином боролися за виживання. Подискутуємо над тим чому динозаври зникли та яких нащадків лишили по собі. Під час демонстрації поконтактуємо зі справжніми скам'янілостями та репліками (точними копіями експонатів), а на завершення зіграємо у пізнавальний квест у стінах природничого музею."

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн за реєстрацією

01 липня, 20.00

Лекція Діми Якубовського про темну матерію

"Хочете послухати лекцію про космос під відкритим небом та з келихом вина? Для нашого заходу ми вирішили поєднати все, що любимо: космос, добре вино і хороших людей. Завдяки ентузіастам-популяризаторам ми щотижня маємо змогу слухати круті лекції про науку, завдяки рестораторам та підприємцям зустрічатися з друзями і насолоджуватися вином. Але буває, хочеться всього і одразу. Тому іноді, особливо влітку, ми можемо собі це дозволити ;) Ми запросили астрофізика Dima Iakubovskyi, який на кілька днів повернувся в Україну з Данії, розповісти про темну сторону космосу: темну матерію. Про яку, напевне, всі чули, але ніхто не бачив. Чому її так важко виявити та як це намагаються зробити науковці, розкаже Дмитро. А ми тим часом будемо слухати й пити вино під відкритим небом. Але після таких натхненних розповідей та історій про космос, хочеться продовження. Саме тому ми влаштовуємо зустріч в Астрономічній обсерваторії НАН України. Де продовжимо наближуватись до космосу й зможемо підглянути за Юпітером чи Сатурном в телескоп."

Де: Астрономічна обсерваторія НАН України (вул. Академіка Заболотного, 27)

Вартість: 250/150 грн, за реєстрацією

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).