Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Цього тижня на Вас чекають лекції з наукової експертизи і зоології, теорії ігор, трансляції запуску ракетоносія Falcon Heavy у кількох локаціях, дні відкритих дверей в КШЕ та КПІ, засідання шахового клубу, дискусії про Берестейський мир, конкурс Intel Eco, лекції про нейроміфи і мозок, дискусія про довіру до медицини, лекція про Марс та зустріч усіх, хто має стосунок до космічних проектів, зустріч з учасниками CES в Лас-Вегасі, дискусії про жінок в науці, розповіді про молодих науковців в університетах, лекція про патофізіологію сну та три неймовірні події, присвячені Чарльзу Дарвіну.

5 лютого-26 лютого (щопонеділка), 17.00

Наукова експертиза та зоологія

Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України (Institute of Zoology NAS of Ukraine) у рамках навчальної програми для аспірантів запрошує усіх бажаючих на цикл відкритих лекцій «Наукова експертиза та зоологія».

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

6 лютого, 19.10

Теорія ігор і суспільство: рішення, конфлікти, кооперація

" Теорія ігор — це область математики, яка досліджує ухвалення рішень за умов взаємозв'язаності, коли дії одних гравців впливають на виграші інших. Ці взаємодії відбуваються навколо нас кожен день і ми, свідомо чи несвідомо, беремо в них участь. Прагнення досягти кращого результату в теорії ігор називається раціональністю. Кожний раціональний гравець має враховувати правила гри, інтереси і можливості інших учасників – тобто мислити стратегічно. Теорія ігор дає інструмент для аналізу таких ситуацій, що дозволяє краще зрозуміти причини конфліктів, навчитись ухвалювати рішення за умов невизначеності, налагоджувати взаємовигідну кооперацію та багато іншого. Результати теорії ігор широко використовуються в економіці, біології, соціальних і комп'ютерних науках. Застосування теорії ігор в економіці були відзначені п'ятьмя нобелівськими преміями."

Де: Coworking Platforma Leonardo, Богдана Хмельницкого 17/52, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 300 грн

6 лютого, 20.30

Запуск Falcon Heavy

"Багаторазовий ракетоносій Falcon Heavy вперше буде запущений із поверхні Землі у відкритий космос. В якості корисного навантаження виступить особиста машина Ілона Маска – Tesla Roadster червоного кольору. За задумом, ракетоносій виведе Roadster на траєкторію в напрямку Марсу й під час проходження повз орбіту червоної планети в салоні гратиме пісня Девіда Боуі – Space Oddity. Falcon Heavy має стати першим ракетоносієм в надважкому класі, що матиме змогу виводити на низькоземну орбіту вантажі до 64 тонн й повертатиме всі свої три перші ступені на Землю. Таким чином, в аерокосмічній індустрії відбудеться технологічний прогрес щодо багаторазового використання ракетоносіїв надважкого класу. Саме тому ми пропонуємо разом спостерігати ці моменти технологічного прогресу людства та запрошуємо на спільний перегляд трансляції запуску Falcon Heavy."

Де: ПеремогаSpace, Shevchenko Blv 62, Kyiv, Ukraine

Вартість: 200 грн.

6 лютого, 19.30, Вишневе

Запуск Falcon Heavy

Те саме, що і в попередньому дописі, але інша локація.

Де: Edison — антикафе, вул. Святошинська 27Д, Vyshneve, 081

Вартість: 35 грн/годину

6 лютого, 20.30

Запуск Falcon Heavy

Те саме, що і в попередньому дописі, але інша локація.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно

6 лютого, 20.00

SpaceX launch night

Те саме, що і в попередньому дописі, але інша локація.

Де: Punkraft, вул. Ігоревська 14а, Kyiv, Ukraine, 04070

Вартість: вільно

6 лютого, 18.30

Освіта для майбутнього: Запрошуємо на День відкритих дверей

Не зовсім про науку, але я вірю, що без закладів типу Київської школи економіки економічній науці в Україні будуть дрова. Тут Вам розкажуть про Англомовні магістерські програми з економіки, фінансів та бізнесу, Англомовну програму MBA, Магістерську програму з публічної політики та врядування та ін.

Де: Kyiv School of Economics, Дмитрівська 92-94, Kyiv, Ukraine, 01135

Вартість: вільно

6 лютого, 19.00

Шаховий клуб "Діалог в грі"

Не про науку, але сприяє розвитку мозку. Перше зустріч шахматного клубу. Для тих, хто вже грає і тих, хто мріє навчитись.

Де: Івана Микитенка вулиця, 7Б, Київ, 02139, Україна

Вартість: вільно за реєстрацією

6 лютого, 14.00

Берестейський мир. Музейна рефлексія

9 лютого 1918 р. був укладений мирний договір між Українською Народною Республікою та державами Четверного союзу – Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією. Це був перший міжнародно-правовий акт, який визначав УНР суб'єктом міжнародного права. Україна формально набувала статусу незалежної нейтральної держави. Так чому ж так не сталося? Чому через 100 років ті події є неначе віддзеркаленням нашого сьогодення? Запрошуємо обговорити ці питання разом.

Де: Національний музей історії України у Другій світовій війні, Лаврська 27, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: наче вільно

6-9 лютого, 9.00

Intel Еко Україна — 2018

Intel Еко Україна — 2018 – всеукраїнський конкурс наукової творчості учнів, національний етап міжнародного конкурсу Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Де: НЕНЦ, Київ, вул. Вишгородська, 19, Kyiv, Ukraine, 04074

Вартість: та наче вільно

7 лютого, 19.00

Нейроміфи: правда та вигадки про мозок

"Високий темп розвитку сучасних технологій створив потребу і, по суті, моду на постійне навчання. Вмієш вчитись — маєш переваги сьогодні та у майбутньому. Змінюються вимоги до навчання і у навчальних закладах, принаймні, прогресивних :) З'являється маса новітніх навчальних методик, які грунтуються на здобутках нейронаук останніх десятиліть. Але…. По-перше, нейробіологія є дуже складною науковою дисципліною. Тому потрібно мати відповідну базу знань для правильного трактування результатів її експериментів. По-друге, потрібно розумітися у методології проведення лабораторних досліджень та наукових спостережень, щоб вірно перенести отримані дані в умови реального життя. По-третє, між нейронауками та освітою (у широкому сенсі цього слова) немає такої тісної взаємодії, щоб викладачі тим паче слухачі, студенти чи учні належно використовували здобутки цих наук… ..але ж так хочеться! От і з'являються на світ НЕЙРОМІФИ – такі собі "позашлюбні діти" нейробіології та закоханих у неї освічених людей :("

Де: Ділова вулиця, 5А, Київ, 03150, Україна

Вартість: 250/200/150 грн.

7 лютого, 19.00

Довіра до медицини: Вірю, не вірю?

"- Вічна гра: вірю, не вірю. Змова? Інновації проти? Заробляння чи лікування?
— Коли погане самопочуття, болить, до кого бігти?
— В Ізраїлі, США по-людськи, а у нас як не для людей?
— Черги, талони, лікар по скайпу — це те, чого чекали від європейської медицини?
— Вакцини і вакцинування: спасіння чи недомовленість?..."

та купа інших питань будуть обговорені лікарями, психологами та адвокатами.

Де: Smart cafe Bibliotech, Ул. Саксаганского 120, Kyiv, Ukraine, 01032

Вартість: 150 грн

7 лютого, 19.00

Лекція "Про що розкаже Марс ?"

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

"Про польоти на Марс регулярно говорять і держави, і приватні компанії. І хоча комп'ютерна техніка стала мініатюрною, покращилися можливості регенерації повітря і води, але все ж марсіанський корабель потрібно буде збирати на орбіті Землі чи Місяця в кілька етапів. І тільки потім ці понад 70 тон слід відправити до Марсу. Вирушивши до Марса, астронавти позбавляються захисту магнітним полем, і за 15 місяців польоту на Марс і назад астронавт отримає гранично допустиму за всю його кар'єру дозу радіації в 1 зіверт. Експериментально показано, що доза 3-5 зіверт призводить до смерті від променевої хвороби протягом 30-60 діб з імовірністю 50%."

Там великий опис, але загалом лектор розкаже про стан вирішення проблеми польоту на Марс, технічні особливості та нюанси.

Вартість: 60/50 грн

7 лютого, 19.00

Odyssey Space Meetup #3

"Ми збираємо всіх, хто має відношення до космосу в Україні, щоб разом поговорити про Новий космос, аматорів-розробників космічних технологій, українську космічну програму, молодих українських астронавтів та перспективи для молодого покоління України."

Де: iHUB, вул. Хрещатик, 10

Вартість: 100 грн.

8 лютого, 19.00

Стратегічне пиво з Мейкерхабом та artkb! Плани та мейкери!

Бюро розробки хардверних продуктів повного циклу ARTKB, про яке я писав тут, розповість про участь у Римському Мейкер Фейрі та найбільшій виставці електроніки CES у Вегасі.

Де: Red Sox United, бульвар Тараса Шевченко 36а, Kyiv, Ukraine

Вартість: 100 грн

8 лютого, 18.30, Харків

Круглий стіл: "Жінки в науці: справа не в гендері"

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб "Шостий кут"

Генеральна Ассамблея ООН у 2015 році започаткувала Міжнародний день жінок та дівчат в науці, який святкується 11 лютого. Харківська наукова спільнота може похвалитися досягненнями жінок-науковців у різних галузях. Тому ми вирішили провести круглий стіл, щоб розказати вам про роль жінок у науці та зокрема про жінок, які працюють в Харкові.

Вартість: вільно

8 лютого, 15.00

Виклики і досягнення молодих вчених київських університетів

В програмі заходу лекції та обговорення з таких питань: Як створити інноваційні бізнес-проекти? Адвокація як інструмент ефективного урядування. Як перемогти в конкурсі молодих вчених і отримати фінансування проекту. Академічні бізнес-інкубатори для молодих вчених — досвід Естонії, Польщі та України. Міжнародні наукові проекти: досвід співпраці з Нобелівським лауреатом Верноном Л. Смітом. Можливості програми Горизонт 2020 для молодих вчених. Вплив молодих вчених на законодавчі процеси в Україні.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно

8 лютого, 16.00

Геополітика: Берестейський мир і Україна — 1918 рік

Відкритий науковий семінар — Геополітика: Берестейський мир і Україна. Делегація УНР, підписавши мирний договір з чотирма країнами, змінила європейський "ландшафт". Про те, як, чиїми зусиллями і за яких обставин УНР стала суб'єктом великої геополітики в своїй доповіді розповість д.і.н. Владислав Верстюк. По тому перегляд німецької кінохроніки 1918 року з коментарями Олександра Кучерука.

Де: Музей Української революції 1917-1921 років, Володимирська, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: вільно

9 лютого, 18.00

"Патофізіологія сну" від Journal Club та Гуртка КМУ

Ну, власне, розкажуть про патофізіологію сну :)

Де: 212 ауд., Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: наче вільно

10 лютого, 13.00

Школа абітурієнта КПІ

Не зовсім про науку, але дуже цікавий захід. Сам був і раджу — серія коротких, цікавих лекцій від кращих молодих викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського, студентів, аспірантів про те, чим вони займаються.
Для кого ША: для школярів старших класів та всіх охочих.

Де: Студентський простір Belka, пр. Перемоги, 37, Kyiv, Ukraine, 03056

Вартість: вільно

11 лютого, 11.30

Лекція MyWay: Дарвін

"...Лекція про людину, що сколихнула світогляд не лише вчених, а й усього людства. Величні відкриття, захопливі історії про пригоди та здобутки справжнього натураліста та selfmade-men"а усіх часів та народів – все це з вуст ботаніка — Олексія Коваленка. А на завершення заходу ми запропонуємо вам розв'язати "Дарвін – Scavenger hunt", відчути себе членом команди славетного "Бігля", блукаючи залами музею в пошуках розгадок на наші каверзні питання. "

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: Вхід в музей, лекція — безкоштовна, а пакет завдань "Дарвін – Scavenger hunt" — 20 грн.

11 лютого, 13.30

Лекція "Мандри на "Біглі"

"Беремо потужний мікроскоп та вивчаємо наймасштабнішу пригоду Чарлза Дарвіна в житті. Крок за кроком – від очікування відправлення корабля, приступів морської хвороби до неймовірних знахідок, величних спостережень та геніальних узагальнень. Ми дізнаємось чому в Південній Америці Дарвіна кілька разів вважали демоном, як він досяг неймовірного авторитету серед моряків, про його політичні суперечки з капітаном корабля. Як плавання перетворило фаната мисливства у вченого-фундаменталіста? Чому корисно працювати у маленькій тісній каюті? Як за допомогою плавання змінити свою кар'єру?"

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: Вхід в музей, лекція — безкоштовна, а пакет завдань "Дарвін – Scavenger hunt" — 20 грн.

11 лютого, 15.30

Пристрасті по еволюції: таємниці, інтриги, розслідування

"Якщо Ви побачили як по телевізору розповідають мега-історії про те, що вчені спростували теорію Дарвіна, то Вам слід прийти на нашу лекцію. Якщо у ранковій газеті Ви прочитали про, те як інопланетяни керують життям на Землі, то не забудьте прийти 11 лютого до природничого музею. Якщо в черговій країні запропонують прибрати теорію еволюції з навчального шкільного курсу, то сміливо прямуйте до нас. Ми розповімо про суть еволюційних холіварів й чому не варто в них брати участь. Проаналізуємо публікації з найпрестижніших наукових журналів. Поглянемо на головні докази еволюції та найновіші відкриття у цій галузі."

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: Вхід в музей+20 грн

11 лютого, 11.00, Дніпро

День жінок та дівчат у науці

Метою заходу є популяризація здобутків жінок-науковців, боротьба з проявами гендерної дискримінації у науці.
В рамках заходу відбудеться презентація візуальних проектів, присвячених жінкам-дослідницям і та панельна дискусія щодо місця та ролі жінок у вищий освіті та науці. Учасницями панельної дискусії стануть яскраві представниці наукової сфери, громадські активістки, очільниці інтелектуальних осередків нашої області.

Де: Кузня української інтелігенції, Гагаріна, 38, 49010, Дніпро

Вартість: вільно

Дякую Сніжані Мазуренко за допомогу у створенні цього анонсу.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).