Випадково потрапив на гучний заголовок на одному зарубіжному виданні: «Intel напрягся: новые российские процессоры „Байкал“ превзошли западные аналоги». І не стримався щоб не написати статтю.

Стало цікаво. Невже расіюшка дійсно встала з колін та веде своїх ватнічків до світлого майбутнього? Силіконова долина нервово курить? Давайте разом розберемо, що вони там винайшли.

Цитата: «компания разработала российский двухъядерный процессор Baikal-T1 на 32-битном ядре MIPS Warrior.»

32 біт? Два ядра? На MIPS? Себто максимум 3Гб оперативної пам'яті вистачить всім? Для довідки: процесори на базі архітектури MIPS використовують в основному в побутових приладах — телевізори, холодильники, пральні машинки тощо. І то, в цьому сегменті процесори MIPS все активніше замінюють процесорами ARM. А на комп'ютерах? Чесно, я ніколи не бачив таких комп'ютерів. Сподіваюсь і не побачу. Читаємо далі.

«По словам представители российского холдинга „Рикор“ Алексея Ванина, цены на отечественные процессоры будут варьироваться в пределах $50, тогда как тот же процессор Intel Core i3-3110M стоит сейчас $100.»

Тут взагалі шикарно. Вони порівнюють свій процесор, котрий виходить в 2017 році, з процесором Intel Core i3-3110M 2012 року випуску. Вони серйозно? Давайте тоді ми порівняємо ці процесори:

ХарактеристикаБайкал Т1Intel Core i3 3110
Розрядність32 біт64 біт
Потоки24
Тактова частота
1.2 ГГц2.4 ГГц
Об'єм кешу1 Мб3.5 Мб
Технологія літографії
28 нм22 нм
Рік випуску
20172012

Думаю, цієї таблиці вистачить щоб оцінити ці два процесори.

«Производитель заявляет о высокой конкурентоспособности российского процессора».

Це так епічно, що просто залишу без коментаря :)

«Сейчас российскими процессорами интересуются свыше 100 компаний, в том числе и из Тайваня и ряда европейских компаний. При этом, по данным статистики, объемы продаж процессоров Intel и AMD в России снижаются».

А ці 100 компаній про це знають? А стосовно падіння продажів процесорів Intel та AMD, то так, є таке. І подібна статистика спостерігається по всьому світу — все більше людей відмовляються від персональних комп'ютерів на користь смартфонів та планшетів. Звідси і статистика. Але ніяк не через процесори Байкал :)

«Также идут переговоры с российским производителем смартфонов Yota Devices».

Два аутсайдери намагаються про щось між собою домовитись.

«К 2020 году на рынок поступит не менее 5 млн этих процессоров».

В 2020 році дані характеристики їхнього процесора будуть ще смішніші. Хіба що випустять 5 млн тетрисів чи тамагочі. Байкали і зараз пасуть задніх, а до 2020 року устаріють взагалі та абсолютно.

Цікаво, на що вони розраховують? Вони думають, що в 2020 році комусь будуть потрібні 32-біт процесори на базі MIPS зразка середини 10-их років? Наївні. Для чого це робити? Хоча відповідь є — «В августе 2015 года Экспертный совет Фонда развития промышленности одобрил 500-миллионный рублевый займ для того, чтобы выпустить процессор Baikal-T1». Тут стає все зрозуміло :)

Розумію, що Україна і того не випускає. Та і правильно. Як не можемо, так для чого ганьбитись? От як вміємо ми випускати літаки та ракети, то їх і випускаємо. І робимо це на доволі високому рівні. От навіть відомий Ілон Маск назвав українські Зеніти найкращими ракетами після його Фалконів. Сумніваюсь, що хтось за порєбріком напише про наші літаки подібну цій статтю.

І на завершення, прочитайте ще раз заголовок статті та посміхніться: «Intel напрягся: новые российские процессоры „Байкал“ превзошли западные аналоги».