e4de476ee3-vertepvshelloween.jpg

Передивляючись свої архівні фото різноманітних вертепів прийшла мені в голову така думка: це ж яка офігенна аттракція для туристів! Це ж як карнавал в Венеції чи в Ріо де Жанейро! Це ж як Гелловін, тільки наш — Український! Це ж момент лютішої народної творчості та креативу кожен рік, а не раз на десять год на Майдані! Був колись фестиваль вертепів в Коломиї «Карпатія», доречі Олександр Доній, а шо там з тим фестивалем зараз?

Вважаю що треба фестивалить по повній, бо поки всі ці святкові майданчики перетворюються на банальні фудкорти.

Доречі, не даремно я тут пригодав феномен Майдану, бо насправді він «прошитий» в різдвяному вертепі, який так люблять ставити та водити українці. От самі проаналізуйте основну фабулу: цар Ірод, що символізує тіранічну абсолютистську владу, наказує вбити всіх дітей — діти це завжди символ оновлення, любові, майбутнього. Але в певний момент люди повстають проти і Ірода забирає в пекло смерть.

Нічого не нагадує?

Так от окрім того помітьте, що маючи канонічну основу кожен рік вертеп має ті чі інші тематичні відхилення, гостру політичну сатиру. Вже пару років Ірод розмовляє на русском язикє із характерним путінським акцентом. З'являються нові герої, вертеп живе, це не якась застигла в часі церковна містерія.

Світлана Поваляєва запропонувала влаштувати вертеп усім бузувірським арт-угрупуванням «Мистецький Барбакан» я жваво це собі уявив (можете уявити пост-модерністський вертеп? от я можу) і після цього до кінця робочого дня ходив із довольною мармизою і час від часу починав реготати із чергової кумедної сценки, що проносилася в моїй макитрі.

В кожного з вас свої стосунки з вірою та релігією. Але можу сказати одне — справжнє Різдво для мене було в ніч з 2013 на 2014 рік, коли понад мільйон людей на Майдані від усього серця співали «Нова Радість Стала». І якщо Бог то є Любов, то усі ми відчували дихання Бога, Бог був серед нас і в кожному з нас в ту мить, не залежно від віри, конфесії чи філософських поглядів.

Так що «водіть козу», колядуйте та щедруйте, бо це культурний код української свободи.