Як упоротий євангеліст нових технологій (крім блокчейну) хочу дещо сказати про «державу в смартфоні».

Спойлер: не все так однозначно.

Розширена версія.

Технології можуть бути як конкурентною перевагою, так і джерелом великого гемору. Брекзіт та презедент не дадуть збрехати. Але навіть не це є основною проблемою.

Основних проблем рівно дві — дурні й дороги, а точніше відсутність інфраструктури й... «реформатори», які 100500 раз з'їздили для «підвищення кваліфікації» та «обміну досвідом», але так і не зрозуміли нічого.

«Держава в смартфоні» — це, насамперед, потужна інфраструктура. Якої, як ви здогадались, у нас немає. Хмарні сервіси в державному секторі у нас, де факто, заборонені, а свого нічого немає. А те, що є, можна знищити або в судовому порядку, або фізично.

На самому нижньому рівні цієї інфраструктури знаходитись безпека. Вірус Petya пам'ятаєте? Так ось, це квіточки в порівнянні з тим, що може статись з «державою в смартфоні». Навіть наші хороші друзі естонці наступили на ці граблі й мусили генерувати нові ключі для ВСІХ жителів країни. А їх там 1.3 млн всього (третина Києва). Уявіть подібну ситуацію в Україні.

Дійсно, за останні 5 років з'явилось десятки ІТ рішень, кабінети й навіть в метро можна розрахуватись банківською картою або Apple/Google Pay. І працює воно лише тому, що це робили Google/Apple і Visa/Mastercard, а не місцеві міранди.

А ще є таке поняття як SLA. Цей показник, як правило, характеризується часом, протягом якого сервіс може не працювати. «Держава в смартфоні» має забезпечувати 99,99% uptime, і повірте, забезпечити такі цифри дуже, дуже і дуже важко. Запитайте у Microsoft і Amazon.

Сайти, які працюють без HTTPS/SSL?
API, які у відкритій формі відправляють keys та tokens?
Вордпреси, друпали, які діряві на 146%?
КСЗІ? Відсутність підтримки світових криптографічних протоколів?
Блокчейн для запису дітей в дитсадок?
Довідка про прописку, яку треба носити з ID картою?

Серйозно?

Це рівень сучасної «держави в смартфоні». А далі буде гірше.

--

Це не означає, що не треба нічого робити. Але якщо раніше я знав, що мені потрібна лише готівка, щоб проїхатись в міському транспорті, то тепер мені треба брати з собою і готівку, і смарт-карту, і банківську карту, тому що ситуація, коли валідатори у міському транспорті не працюють тиждень (!!!!) — цілком реальна.

Тому вперше за останніх кілька років я дуже скептично відношусь до «держави в смартфоні», особливо на фоні безмежної кількості божої роси від нашого гідранта.