Однією з улюблених книг мого дитинства була «Легенда про Уленшпігеля» де Костера. Майстерно описані там події XIV сторіччя зі всіма цими дикостями інквізиції тоді дійсно шокували мене. Після прочитання зробив декілька висновків.

По-перше, тупість і неосвіченість вбиває. А неосвіченість та мракобісся помножене на безмежну владу винищує цілі народи.

По-друге, щиро радів, що живу в часи прогресу, просвітництва та величі науки. Я був переконаний, що маячня на кшталт спалювання «відьом» та масового психозу щодо проклятих горбунів вже ніколи не повернеться в сучасний світ.

Споглядаючи на сьогоднішнє аутодафе по відношенню українців, котрі повернулись з Китаю, можу сміливо стверджувати:

ми повернулись у Середньовіччя, любі мої співгромадяни!

Відверто кажучи — ми з нього так і не виросли. Щодня спостерігаю дописи про пошук чергової «бабки», яка щось там вишіпче та викатає яйця. Популярність різного роду екстрасенсів, чаклунів та решти шарлатанів, типу кашпіровського, лише зростає, їх рекламують навіть керівники медичних інститутів, академіки! Не здивуюсь, коли керівником нашого багатостраждального МОЗУ незабаром призначать якусь народну цілительницю Варвару.

Гороскопи досі популярніші за результати наукових досліджень, а астрологам більше віри, ніж експертам НАСА. Сейсмологи, гідрометеорологи, вулканологи всі разом взяті в очах нашого обивателя не вартують і нігтя на нозі нашого славного мольфара, котрий все життя до того, як назвався всевидячим, працював зоотехніком в сусідньому селі.

Тому, спостерігаючи за цим мракобіссям та вакханалією в нашому прекрасному суспільстві, вибір його представників у владі мене ані трішки не дивує. Але вогнегасники обновив...

«Попіл Клааса стукає в моє серце» @