Бувають мери – містобудівники, а в столиці України є своєрідний та неповторний мер-місторуйнівник. Мер, який жваво виконує обіцянки, яких ніколи не давав, і не виконує те, що обіцяв напередодні виборів. То МАФи позносить, залишивши без роботи маяже 100 000 осіб, то нічого не зробить, щоб відновити Гостинний Двір на Подолі, то «не помітить» руйнацію станції метро «Героїв Дніпра» над якою зводять ТРЦ, то починає будівництво панорамного-пішохідного мосту на Володимирських пагорбах, які є світовою спадщиною під охороною ЮНЕСКО, то намагається зруйнувати вже побудований мікрорайон під гаслами «зупиним незаконну забудову». Ось про останнє трохи з подробицями.

Київська міська адміністрація на чолі з мером Віталієм Кличком займається ручним управлінням видачі дозвільної документації в будівельній сфері. Про це свідчать чисельні розслідування журналістів, в яких йдеться про тісну співпрацю мера міста з Максимом Микитасем – екс-президентом концерну «УкрБуд» та іншими забудовниками столиці

Через дії керівництва столиці, що грубо нехтує правами інвесторів та господарюючих суб'єктів і силовим методам тиску на інвесторів інвестиційний клімат знаходиться практично на нулі. Віталій Кличко наполіг на тому, щоб розірвати договір оренди земельної ділянки на якій має будуватися Житловий масив «Патріотика на озерах».

Житловий масив «Патріотика на озерах» зводять згідно з генпланом розвитку міста, договір оренди був укладений ще при мері Олександрі Омельченку. Причина розривання договорів оренди абсурдна: він зажадав від забудовника побудувати школи та дитячі садки. І це при тому, що в плані «Патріотки» передбачено будівництво за власний рахунок шкіл, дитячих садків, лікарень та інших соціально-культурних об'єктів.

ЖК «Патріотика на озерах» комплексний індустріальний проект доступного житла. Будівництво подібних проектів може вирішити питання внутрішньої міграції в Україні. В проекті передбачено будівництво соціально-культурних об'єктів, транспортних та енергетичних магістралей, зелених зон для відпочинку за власний рахунок, хоча кошти на це має виділяти КМДА. АБ «Аркада» вже 27 років реалізує проекти у сфері будівництва, що безумовна свідчить про надійність забудовника. Якщо на великого забудовника то не варто розраховувати на прихід нових інвесторів в Київ.

Іншим напрямком перешкоджанню будівництву є дії псевдо-активістів ГО «ЕкопаркОсокорки», які палили будівельну техніку, знищували огорожу будівельного майданчика. Численні звернення забудовника до поліції із заявами про злочини активістів ГО «ЕкопаркОсокорки» не дають жодних результатів, кримінальні справи не порушуються, а вже порушені – фактично не розслідуються. Жодної справи слідчими місцевої поліції так і не передано до суду.

Зауважу, що для уникнення транспортних колапсів та виправлення ситуації з перенаселенням столиця потребує комплексної індустріальної забудови з побудови нових мереж, щоб зменшити навантаження на вже існуючу систему ЖКГ. Точкові забудови лягають новим навантаженням на вже існуючі мережі. То Генплан Києва потрібно ухвалювати та контролювати. Мерові. Новому, вочевидь.