Якось вийшло, що реформа шкільної освіти в Україні гальмує, а ось ідея реформи шкільного харчування зараз жвава і активна.

Доречна ідея, бо поки діти чекають навчання за сучасними світовими тенденціями, хай хоч обідають за цими самими тенденціями.

Цей напрямок, як один з пріоритетних обрала для своєї діяльності і українська перша леді. Вона проанансувала, що мабуть буде ініціювати анкетування дітей, щодо харчування у школах. А ще сказала, що програму можна запровадити, «Яблуко для дитини», бо ті яблука, за словами леді, «просто гніють на Західній Україні, їх нема куди продавати».

Хто зна, можливо проект ощасливлення дітей такими яблуками і буде вдалий, але більше шансів на успіх, якщо буде зроблено аналіз європейського досвіду щодо шкільного харчування, особливо в аспектах софінансування.

Опираючись на такий досвід, український кухар Євген Клопотенко запропонував нове шкільне меню собівартістю до 15 гривень на дитину.

Це меню вже пройшло в Україні всі затвердження та адаптації і готове до пригод. Чи готові до цих пригод з новим меню досвідчені жінки, які почали смажити котлети по шкільних їдальнях країни ще до того, як Євген народився, це питання.

Начебто у цього нового меню коріння з Англії, бо за легендою, саме там мешкають родичі кулінарного майстра.

Тож розкажу про те, як в Англії годують дітей у школах. Мова у цій статті лише про державні школи, бесплатні для 100% населення країни.

Обов'язкова загальнодержавна середня освіта в Великобританії починається з 4-х років, саме з цього віку шкільний обід стає важливим елементом повсякдення зростаючого організму. А взагалі то у підготовчий клас діти йдуть до школи у три роки.

Кожна дитина віком від 4-х до 11-ти років приходить до початкової школи о 8.50 ранку і завершує навчання о 15.15. При наявності позашкільних клубів, назвемо їх гуртками, навчальний день завершується о 16.30.

У середніх школах вчаться діти від 11-ти до 18-ти років, старт о 8.10 ранку.

І в початковій, і в середній школах велика обідня перерва о дванадцятій годині дня.

Щодо шкільних обідів, британці, на відміну від українців, сконцентрували свою увагу не на фантику, а на цукерці, не на приміщеннях для обідів, а на меню.

Так, ви правильно зрозуміли до чого я веду. В британських державних початкових школах немає їдалень.

Єдиний шкільний зал функціонують по черзі, як концерний хол, спортивна зала та їдальня.

Тож картина така, Україна має їдальні у школах і водночас має багато ненагодованих дітей. В Англії немає їдален, але діти ситі.

Тобто проблема не в ресурсах, а в організації процесів, меню і вартості обіду.

Перед обідом в англійських шкільних холах розставляють розкладні столи зі стільцями, які представляють собою єдину конструкцію. Насправді, це швидкий процес.

Потім з невеличкого кулінарного блоку школи, привозять буфетну конструкцію на колесах. В середньому, працює у шкільному кетерингу дві-три людини.

Харчуються діти в кілька заходів, приблизно по сто школярів одночасно.

Кожна дитина бере піднос і по черзі каже кухарю, що обирає, самостійно формуючи свій обід.

Діти не платять за обід.

За обід платить, або держава, або батьки.

Середня вартість обіду по школах £2,30 у день.

З тим, хто платить за шкільний обід, а хто ні, по країні, і навіть по Лондону ситуація різна. Так в деяких районах Лондона, вже близько десяти років батьки зовсім нічого не платять. Сплачує районий орган самоврядування.

Також держава компенсує вартість обідів для дітей перших трьох класів (підготовчий, перший, другий). Решта батьків платять школі за обіди самі.

Щоб зрозуміти, що чи дорого £2,30 для шкільного обіду, скажу, що встановлена державою мінімальна зарплата у Великобританії £8,21 за годину у 2019 році.

Неплатоспроможним батькам держава компенсує вартість шкільних обідів.

Тож кожна дитина Великобританії принаймні один раз на добу має повноцінне харчування.

Що ж отримує дитина на обід?

Це щодня обов'язково: риба або м'ясо або вегетаріанська страва.

На додаток, овочі в асортименті та десерт.

Також протягом дня у молодшій школі дають фрукти.

Важливий момент. Кожна державна школа обов'язково має свій сайт. На цоьму сайті вона розміщує календар меню.

Таким чином, за бажанням, батьки кожного дня мають змогу моніторити, що буде їсти в цей день дитина у школі.

Наведу приклад меню на тиждень.

Понеділок

Minced Beef & Onion Pie

Lemon & Herb Crusted Fish

V Cheese& Tomato Pizza

На додаток: New Potatoes, Sweetcorn, Salads

Десерт: Apple Flapjack

Вівторок

Roast Chicken or Pork with Stuffing

Fisherman"s Pie

V Mac"n"Cheese

На додаток: Roast Potatoes, Seasonal Veg, Salads

Десерт: Chocolate & Mandarin Mousse

Середа

Roast Beef & Yorkshire Pudding

Fish in Batter

V Spinach & Feta Whirl

На додаток: Mashed Potatoes, Seasonal Veg, Salads

Десерт: Jelly, Fruit & Ice Cream

Четвер

Tuscan Lamb Pasta Bake

Fish Risotto

V Roast Vegetable Pie & New Potatoes

На додаток: Organic Carrots, Broccoli, Salads

Десерт: Lemon Sponge Slice

П"ятниця

Spaghetti & Meatballs in Marinara Sauce

Fish Fingers

V Vegetable Samosa with Dhal

На додаток: Chips, Beans, Peas, Salads

Десерт: Waffle with Fruit & Ice Cream

На мій погляд, класне меню. Ще й морозиво у школі дають. Це ж просто мрія)

В середніх школах, на відміну від початкових, облаштовані відокремлені їдальні. Здебільшого вони нагадують ресторани швидкого харчування будь-де по країні. Від кетерингу для дорослих шкільні їдальні відрізняє тільки ціна. За такі ж великикі порції як у ресторанах і смак високого ґатунку сплачувати треба значно меншу вартість. Це фіксована вартість. В середньому вона становить також £2,30, як і молодшій школі.

За бажанням окремо десерт за £1,30. Це може бути англійський брауні, або якісь французькі пироги під збитими вершками, або морозивом.

Мені подобається система оплати за обіди у середній школі, коли в дитини знімається відбиток пальцю, який школа конектить з персональним шкільним рахунком учня, на який батьки кладуть гроші.

Тобто дитина може спокійно обідати кожного дня, не маючи при собі паперових грошей, дотикаючись пальчиком до спеціального присторою у буфеті.

І в початковій, і в середній школі батьки мають змогу продегустувати блюда зі шкільного меню.

Це відбувається на батьківських вечорах (parents evening), це такий далекий-далекий родич батьківських сборів українського формату.

Є ще така цікава деталь у англійській "шкільній кухні". Школи конкурують між собою за виваженість меню і смак їжі. Для шкільних кухарів влаштовують професійні конкурси.

Знаю приклад, коли шеф-кухаря початкової школи, яка перемогла у конкурсі шкільних кухарів переманили в іншу школу значно більшою зарплатою.

Переглянувши нове українське шкільне меню,точно можу сказати, що воно схоже на англійське. До того ж в ньому є аутентичні українські страви.

Чи варто ризикнути і пустити в школи карі з бургерами можна легко відповісти, зізнавшись собі, що ми дорослі пізнаємо світ і через його кухні.

По суті своїй, шкільний обід, це значно більше ніж просто втамувати голод. Розширюється світогляд дитини. До того ж, пізнавши нові смаки вона буде приносити до дому нові ідеї, щодо родинного харчування.

У багатьох же було, коли замовляючи щось з меню, розумієш, що ти не розумієш, що воно таке і замовляєш навмання. А в дітей є реальний шанс пробувати цей світ на смак з дитинства.

Щоб гарна ідея не перетворилася на гнилі яблучка, державі варто розробити дієвий механізм розрахунків за обіди у школах. Це ж зрозуміло, що частина дітей не їсть шкільні обіди не через відсутність інтересу до меню.

І на останок про воду. Поїти дітей важливо, як і кормити. В Англії по державних школах стоять кулери і фонтани з яких діти без обмежень набирають собі воду протягом дня.

А в середніх школах Англії зараз відмовляються від продажу води у пляшках на користь фонтанчиків, за для відмови від пластику і можливості втамувати спрагу, не маючи грошей.

На мій погляд, є така закономірність, щоб завтра дітям захотілося будувати майбутнє саме у своїй державі, їй сьогодні варто їх кормити і поїти водою за державні кошти.

Але для цього потрібна державна стратегія і політична воля

 

Юлія Блажнова-Рекуха, 28/11/2019