Так подивишся-придивишся, а імперії нікуди і не зникали. Принаймні найбільші імперії останнього тисячоліття. Орда — в Московії; Піднебесна - в Китаї; Японська — в Японії (як не дивно хоча б хтось чесний); Англійська в — в Англії, Австралії, Новій Зеландії та й США з Англією в розріз ніколи не йшли; Перси — в Ірані; Індія — в Індії (о, і ці чесні, мабуть, схід чесніший в цьому плані), при чому така собі зовсім «немаленька» імперія, а увагу на неї як на імперію ніхто не звертає; Німецька молода імперія — в Німеччині — а що — купа країн Європи — це німецькі сировинні придатки і водночас споживачі продукції; Османська — вже і придратись немає до чого — в Туреччині; одні греки загнулися, але в них і імперії по суті не було — міста-держави.

А римська? А що з римською? Все нормально, бо прийнявши християнство через католиків і православних досить добре керують усіма. Хто знає тих, хто насправді стоїть за Папами та й Швейцарія підозріла. Прикрути сюди Італію, Францію... Може, і Німеччина із ними. Головне в цьому світі вчасно трансформуватись, перетворитись, прогнутись... Називайте як хочете, а справа живе.

А-а-а, Майя, Ацтеки... ну хтось із гри мав вийти. Іспанська і Португальська? Враховуючи їхні володіння, типу незалежні, в Південній та Центральній Америці можна вести довгі дискусії, бо мови там саме іспанська та португальська. Ну в Африці імперії всі пали. Чи перейшли в інші руки: ті ж пан-європейські імперії. Хоча куди ділись єгипетські правителі — біс їх знає. Але це таке — теорії змов.

Реальність бо така, що імперії нікуди не поділись. Де всім по чистому довкіллю, житлу, умов для створення сім'ї та виховання дітей, саморозвитку та творчості? Правильно: десь там «в конституції». Більшість тупіє, а одиниці — матеріально збагачуються як тільки можуть. Рабство довкола, рабство. Із власної волі (через незнання або лінь) чи вимушено, але — рабство.

Ніхто не пропонує кардинально втілювати зміни — всі підпирають систему якими завгодно підпірками та косметично-фасадними роботами. На жаль. За сценарієм фантастичних романів двадцятого, а то й дев'ятнадцятого сторіччя, ми би вже мали за межі Сонячної системи розпочати мандрувати. Та не знають ці «вумні» мужі з Ватиканів, Константинополів, Лондонів, Пекінів, Вашингтонів, Москвабадів... як «еволюціювати не вкравши», бо поки розкрадають планету і нас із вами (хоча ми самі в цьому винні), ця сама планета «закінчується». Можемо в такому разі не встигнути доеволюціонувати, а натомість просто зникнемо.

Подякуємо Маску і таким як він, бо хоча б хтось крокує, замість того, щоб скиглити як це ми, чи красти як вони( а інколи і ми — час у наступних поколінь).

Аналіз, звичайно, такий собі, але... Тому всіх з прийдешнім дев'ятим травня! Черговим святом (чи «не святом») перемоги одних імперій над іншими, в результаті чого залишились існувати всі, що брали участь. Якось так. А ні — не так. Десятки мільйонів життів імперських підданих було забрано. Ну, буває...