Живучи в світі постійних знайомих та сталого життєвого простору перестаємо критично ставитись до поглядів на життя, до свого бачення оточуючих реалій. Зариваємось в своєму комфортному, в якомусь сенсі, для нас світі. Все стає таке передбачуване, стале. Реакція та думки знайомих щодо якихось подій в більшості випадків наперед відомі. Нові знайомства заводяться все рідше і здебільшого по роботі або домашньому побуту чи із сусідами. А це зменшує можливість познайомитись із цікавими людьми, які внесуть у ваше світобачення щось нове.

Окрім, звичайно, нових знайомих, дотик до інших культур чи мікрокультур дає можливість заново обдумати сталі істини. Тому, навіть помандрувавши Україною, можна дізнатись та відкрити для себе багато нового. А якщо попростувати далі, скажімо, на Далекий Схід чи Африку. По воді чи землі. Скільки всього можна побачити і чомусь навчитись. Це відриває від усталеності в вашому житті, але це зробить вас багатшими. Самому, з друзями, із сім'єю, з побратимами. Хто молодший — можна волонтером, тобто безкоштовно, півсвіту обмандрувати; хто старший — трішки вкласти грошей, якщо волонтерство не входить у ваші плани. Побачивши і порівнявши обов'язково напросяться висновки як там, а як в іншому місці, а як у нас. З новими знайомими підтримувати зв'язок буде легко за допомогою інтернету.

Спробуйте спочатку краще пізнати своє місто, потім за місто виїхати. А потім далі і далі. Для якоїсь подорожі буде достатньо вихідних днів, а для якоїсь доведеться відпрошуватись на більше днів, ніж дозволяє відпустка чи взагалі звільнитись. Але подорожі разом із музикою, книгами та коханням надають цьому життю радості. А заодно і зроблять вас сильнішими, самостійнішими, менш дратівливими і вибагливими до дрібниць. Спробуйте десь заночувати просто неба, а десь напроситись на ночівлю в гості.

Змінюйтесь, зміцнюйтесь, ставайте сильнішими. Подорожі, різні подорожі дуже сприяють цьому.