Вранці 25 квітня у Кролевці невідомі пограбували місцевого «мінялу». Четверо чоловіків у камуфляжі під'їхали на іномарці, професійно «спакували» жертву, зробили свою чорну справу і втекли. Добре, що хоч потерпілий залишився живим…
Банальна кримінальна пригода? Але інформація про це не потрапила ні на сайт ГУ нацполіції в Сумській області, ні тим більше до ЗМІ. Чому? Гадаю, причина не в тому, що банду не зловили за гарячими слідами і поліції просто було нічим похвалитися.
Річ у тому, що на виїзді з Кролевця злочинці викинули на узбіччя дороги номери своєї «тачки». Їх згодом підібрали місцеві «пінкертони», пробили по базі і… Виявилося, що ці номери належать самій поліції! А точніше, ще донедавна красувалися на службовому автомобілі шосткінської поліції охорони.
Важко сказати, коли саме і в який спосіб номери з поліцейської машини перекочували на бандитську. Оскільки повідомлення про крадіжку своїх номерів шосткінські правоохоронці зареєстрували вже після скоєння нападу в Кролевці.
І це ще добре, якщо наша поліція просто не здатна ні сама себе захистити від зловмисників, ні вчасно відреагувати на злочин проти себе самої. Пес, який не відганяє від стада вовків, – поганий пес. Але пес, який сам, як вовк, починає різати підопічних овечок – це перевертень. У такому випадку справи дійсно кепські далі нікуди.
Уява без особливого напруження може намалювати сценарій під умовною назвою «Шостка – лігво перевертнів у погонах». Адже рівень злочинності в місті й районі зростає, а результати роботи поліції у боротьбі із криміналітетом, а саме показники розкриття злочинів, різко знизилися. Практика укриття злочинів, схоже, вже стала стійкою тенденцією. При чому, приховати, а значить і залишити безкарним, намагалися навіть факт нападу на дільничного інспектора поліції, якому зловмисники зламали щелепу…
В таких умовах не важко повірити, наприклад, у такий розвиток уявного сценарію: у вихідний день чотири «мента» перевдягаються у камуфляж, беруть «ліву» автівку, за пляшку віскі беруть в оренду у товаришів по службі «ментовські» номери… Далі – вриваються у помешкання «міняли» з криками: «Всім лежати! Працюють копи!». А після пограбування, вже за містом, взялися міняти номери. Але на шляху раптом з'явилася якась автівка, і грабіжники з переляку кинули позичені «ментовські» номери на узбіччя. Колегам же виставили ще пляшку з порадою бігом писати заяву про викрадення номерів. Ну, недогледіли, з ким не буває…
Але це, повторююсь, фантастичний сценарій. Швидше за все, мала місце звичайна халатність, некомпетентність і розруха в головах шосткінської поліції, дбайливо вирощена і випестувана відсутністю дієвого реагування на це з боку керівництва обласної поліції та Нацполіції в цілому.
І якщо вже самі поліцейські не в змозі себе захистити, про що тоді взагалі можна говорити?!