З'явилась чутка: буцімто для слуг народу значно підвищено зарплату.

Схиляюсь до думки, що це таки – правда.

Зарплата чиновників та депутатів завжди було темою маніпуляцій та популізму. У небагатих країнах питання соціальної справедливості та майнового розшарування завжди гострі. Тимнеменш, нам слід рухатись цивілізованим шляхом: заробітна платня повинна відповідати рівню відповідальності працівника. Тому зарплата топ чиновників та народних депутатів ПОВИННА БУТИ ВИСОКОЮ, хоча б для того, аби їм не кортіло брати хабарі.

Але, як завжди, є одне «але».

Нинішня найбільша фракція ВР – український феномен. Там зібралась різноманітна публіка з різними поглядами на життя, політичними уподобаннями, або ж без всяких поглядів та уподобань. Єдине, що є спільним для усіх «слуг народу» – амбіції. Адже, що як не амбіції можуть примусити простого весільного фотографа піти у депутати.

Але амбіції бувають різними. Є амбіції благородні: увійти в історію як великий державний діяч, як вправний законотворець, як пасіонарій. Інші амбіції більш приземлені: стати успішним, багатим, настільки багатим, щоб можна було собі дозволити замовити не тільки за 100$, а й за 1000$.

Можливо мене зіпсувало життя, але народних обранців, які обрали собі більш насущну мотивацію – переважна більшість. І вони якраз у групі ризику. Саме над ними тяжіє цей самий золотий тілець. Золотий тілець у вигляді олігархів, лобістів, колег з інших фракцій та всякої іншої сволоти.

Ось тебе обрали депутатом, ти приїхав у Київ, у весільному костюмі йдеш працювати у парламент. В кінці місяця зарплата, яка тебе розчаровує. Життя в Києві досить дороге і тут дзвінок… Пропонують посприяти прийняти (або не прийняти) певний законопроект. Розмір подяки паморочить голову…

Вищезгадані процеси, вочевидь, йдуть уже повним ходом. Це підтверджує і велика кількість скандалів з «неправильним» голосуванням деяких членів владної партії, і провали у прийняті деяких законів, і скандальні викриття анонімних пранкерів.

Підвищенням зарплат керівництво «слуг» прагне невипустити своїх депутатів (в першу чергу ноунеймів) з-під контролю.

Спосіб досить наївний: людину, яка приходить у ВР заробляти гроші, можна зробити слухняною з допомогою підвищення зарплати, але треба пам'ятати – завжди знайдеться той, хто дасть більше.