Останні нелегкі роки змусили багатьох наших громадян бачити світ у чорно-білих кольорах. Якщо Росія стала сприйматись абсолютним злом, то західний світ в наших очах діаметрально інший.

Досконально описувати російсько-українські стосунки я не хочу, про це достатньо написано у моїх попередніх постах: https://site.ua/voryol/. А от на нашому сприйнятті європейської та американської політики хотілось би зупинитись докладніше.

Євросоюз і США санкціями, фінансовою та військовою допомогою, у самий нелегкий період, допомогли нам вистояти у боротьбі з агресивним сусідом. Чи ідеалізувати їх за це? Моя відповідь — НІ. І ось чому.

1. Будапештський меморандум.

5b45f32063f5e.jpg


Якщо ми звинувачуємо РФ у грубому порушенні цього договору, то, по-суті, і США, і Британія його теж порушили. Цей меморандум — послуга за послугу. Ми віддали ракети, а ви, будьте добрі, забезпечте нашу цілісність. Не можете цього зробити — не гарантуйте... І не сідайте за стіл переговорів.

Що ми маємо на сьогодні. Крим та частину Донбасу окуповано. Нам, на п'ятий рік війни, встановлюючи купу вимог, дають збройні подачки, причому не безкоштовно. Трамп уже говорить, що з Кримом не все так однозначно. І після такої політики ми повинні ідеалізувати таких гарантів?

2. Заграніца нам паможет.

5b45f38248ff5.jpeg

Європейці для України зараз поділяються на кілька категорій: ліберальні боягузи, імперські щурі, продажні циніки та друзі України.

3. Бабло сіє зло.

5b45f3d244995.jpeg

Не варто нам особливо розраховувати і на міжнародні інституції. Чиновники цих організацій щедро простимульовані російськими грошима закривають очі на все, що творить Росія. Яскравий приклад ФІФА, що організовує чемпіонат світу у країні, яка веде мінімум дві війни, яка карає футболістів за невинні слова в підтримку України.

Можна згадати ще й колишнього главу ПАРЄ Педро Аграмунта, біатлонного керівника Андреаса Бассеберга інших чиновників, які, зрозуміло не безкоштовно, лобіювали інтереси РФ у своїх структурах.

4. Спіраль історії.

5b45f42c75dc7.jpg


Розвиток суспільства говорить про те, що людина і на рівні особистості, і на рівні держави думає виключно про себе. Власний інтерес часто не дає можливості стратегічно і розумно оцінити міжнародну ситуацію.

Захід, як і в тридцяті роки, намагається втихомирити агресора. Європейці та американці роблять схожі помилки, розраховуючи на те, що Путін все ж трохи менший маньяк ніж Гітлер. Історична пам'ять, нажаль, занадто коротка.

5.Чи є вихід?

5b45f508a57f2.jpeg

Вихід є завжди. Щоправда, не все залежить від нас.

Що ж робити?