Сьогодні хочу поговорити про яблука: які продаються у супермаркетах, а також – які зображені на смартфонах Аpple.

5fa1096e50be2.jpg

Здавалось би, багато експертів в Україні розповідають про те, що займатися технологіями значно краще, ніж займатися сільським господарством, мовляв, технології приносять більш прибутків. Але при цьому їхні дії спрямовані абсолютно на протилежне. Навіть кілька років тому тодішні Прем'єр-міністри активно розказували, що Україна може бути аграрною наддержавою.

Я довгий час критикував цій підхід. Сьогодні ця ідея начебто зникла з різних PR-заходів. Тепер ніхто не говорить про аграрну наддержаву, однак нічого не робиться для розвитку технологій. І не дивлячись на те, що сама ідея аграрної продукції, як можливості створити процвітаючу економіку, не пропагується, сам процес свідчить про зворотне.

Наведу один приклад, чому це не спрацює.

В 1975 році тонна зерна продавалась приблизно за 150 доларів. Коливання, звичайно, були – від 100 до 180, тож 150 – це середня ціна. В той же час середня ціна автомобіля у США була 4 тисячі доларів. Через 30 років ціна на зерно була приблизно такою ж (150$), але ціна автомобіля стала 27 тисяч доларів. Відповідно, якщо в 1975 році за один автомобіль необхідно було віддати 27 тон зерна, то вже у 2005 році 186 тон зерна. В 7 разів збільшились доходи, які країни отримують на автомобілях, тобто на технологічному виробництві, і абсолютно тими ж самими залишились доходи, які отримує аграрна країна.

Тому висновок зробила сама історія.

І коли ми в Україні ще мріємо, що ми можемо якимось чином виживати на аграрному виробництві, навіть, якщо це пропагується, як панацея, на сьогодні – «продамо сільськогосподарську землю і у нас все буде додре» – то знайте, що це абсолютно нереально.

Переглянути відео: