Зеленський вляпався, підписавши руками Кучми формулу Штайнмайєра.

Тепер Україну змушуватимуть йти на виконання політичних пунктів «мінська» з подвійною силою. А це — амністія сепаратистам, вибори в ОРДЛО і особливий статус цих утворень. При чому змушуватимуть не лише з Москви, а й з Берліна й Парижа.

Необхідність виконання безпекових пунктів «мінська» деактуалізується. Йдеться про відведення російських військ, роззброєння та/або вивід за поребрик, а також передача контролю над цим поребриком.

Становище української сторони на переговорних майданчиках по Донбасу погіршилось. Як покращити його знову?

Пропоную свою формулу. Вона дуже проста. Виставити до російської сторони зустрічну вимогу: вони мають підписати подібний папірець, який зобов'яже їх виконувати безпекові пункти «мінська».

Тоді позиції сторін будуть врівноважені. Тоді Зеленський і його влада можуть спокійно запевняти громадян, що без безпеки виборів не буде. Тоді спаде напруга всередині України.

Та чи піде на це Кремль? Для цього треба зайняти принципову позицію і дати зрозуміти, що без підписання цього паперу жодних рухів з боку України не буде. Треба заручитись підтримкою Берліну, Парижу й Вашінгтону. Раніше це спрацьовувало.

Заодно це буде тест на впливововість і авторитет нового президента у світі. Він повинен вміти переконувати партнерів ставати на його бік.