Нещодавно Юрій Бутусов написав про те, що вже незабаром Президентом Зеленським може бути підписано ряд указів про призначення керівного складу Служби безпеки України. Серед названих ним прізвищ, зокрема, є такі як Дублик і Нескоромний. Незважаючи на те, що сам журналіст називає цих осіб професіоналами, які нібито постраждали через свою принциповість і фаховість, їх призначення неминуче призведе до послаблення української спецслужби і стане черговою підставою Президента Зеленського з боку тих, хто йому радить таких «цінних» кадрів.

Отже. Генерал-майор Анатолій Дублик. Чим запам'ятався цей персонаж українському суспільству? Шатуном.

Так званий план «Шатун», про існування якого начальник Департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик оголосив під час прес-конференції 11 листопада 2016 року, назвали вигадкою та спробою посадових осіб «політичного» департаменту СБУ через канали дискредитації звести нанівець акції, які готували антипрезидентські політичні сили та громадські рухи. Про можливе фабрикування плану «Шатун» висловилося безліч політиків та аналітик-екпертів в безпековій сфері. Зокрема, Михеїл Саакашвілі тоді заявив, що немає ніякого плану «Шатун», а є план «Крадун», а сам «„Шатун“ вигадали, аби громадяни України не протестували проти корумпованої влади». Насправді ж, за інформацією з джерел в правоохоронних органах, інформація з документальних матеріалів, які були вилучені СБУ під час обшуків в рамках кримінального провадження, пов'язаного з розслідуванням сепаратистських рухів на Закарпатті, була без жодних підстав екстрапольована на всю Україну. Один з засновників волонтерського співтовариства InformNapalm вказав, що «скани Закарпаття» (план «Шатун») і злам пошти Суркова (Surkov leaks) є окремими подіями. Дампи з поштової скриньки Суркова [email protected] пройшли експертизу, проведену зарубіжними експертами Bellingcat і Atlantic Council, яка підтвердила їхню достовірність. Натомість план «Шатун» міститься у матеріалах, нібито отриманих при зламі приватних скриньок Суркова [email protected] і [email protected], і спільнота InformNapalm не може підтвердити їхню достовірність без аналізу дампу та цифрового підпису.

5d19c2e1cbf3e.jpeg

Але залишимо Шатуна в спокої. Владі потрібно було боротися з суспільними протестами, от її вірний жандарм і вигадував, що міг. А от наступна причина, яка ставить під сумнів можливість генерал-майора Дублика не просто керувати спецслужбою, а взагалі перебувати на військовій службі — це зловживання алкоголем. Чого тільки не вигадаєш під чаркою? Можливо саме так з'явився «Шатун». Мова йде про те, що ще 18 серпня 2016 року Громадська рада з питань оновлення СБУ листом №02С/18 до Голови СБ України В. Грицака з проханням усунути А. Дублика з займаної посади через зловживання алкоголем. Чи може національна спецслужба в часі агресії з боку РФ дозволити керувати собою людині, яка має залежність від алкоголю? Точно ні!

Щодо Дмитра Нескоромного. Його прізвище насправді стало відоме українському суспільству через резонанс навколо так званої справи «діамантових прокурорів». Наприкінці 2016 року та в лютому 2017 року екс-заступник Голови СБ України Віктор Трепак публічно заявив про те, що з СБУ звільняють співробітників, які брали участь в спецоперації по затриманню «діамантових прокурорів», в тому числі і Дмитра Нескоромного.

Громадська рада з питань оновлення СБУ, секретарем якої я був у 2016-2017 роках, провела перевірку з вказаної паном Трепаком проблеми, оскільки це було однією з її прямих функцій.

За даними, які було отримано внаслідок вивчення низки документів щодо кадрових переміщень, сам полковник Нескоромний, якого було виведено в розпорядження Голови СБУ генералом Василем Грицаком нібито через його керівництво операцією з затримання одного з прокурорів (як заявив Віктор Трепак), категорично заперечив зв'язок між його участю в справі «діамантових прокурорів» і виведенням його в розпорядження.

Також Дмитро Нескоромний висловив своє здивування і нерозуміння щодо заяв з боку колишнього заступника Голови СБ України – начальника ГУ «К» Віктора Трепака, що його звільнення пов'язане зі справою «діамантових прокурорів.

Водночас у ГРО СБУ наголосили на важливості факту, що сама операція з затримання прокурорів Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна проводилася з ініціативи органів прокуратури, а підрозділи СБУ здійснювали її оперативний супровід.
Операція з документування і затримання „діамантових“ прокурорів проходила в декілька етапів, в різних містах і навіть областях України, а до її проведення було залучено більше 100 співробітників СБУ, не лише одного з Управлінь ГУ „К“ СБУ, а й інших підрозділів СБУ, таких наприклад, як Центр спеціальних операцій „Альфа“ чи Департамент оперативно-технічних засобів. Жодного зі співробітників цих підрозділів не було звільнено за участь у справі „діамантових“ прокурорів, натомість низка співробітників ГУ „К“ СБУ отримали підвищення та заохочення по службі.

„Громадська рада з питань оновлення СБУ дійшла висновку, що заяви окремих осіб щодо проведення в СБУ «зачисток» серед співробітників СБУ, які брали участь в справі «діамантових прокурорів», не відповідають дійсності. Залишається лише здогадуватися, якими є справжні мотиви тих, хто розповсюджує недостовірну інформацію, яка негативно впливає на імідж національної спецслужби, підрозділи якої сьогодні, за практичними результатами, займають чільне місце серед органів, уповноважених боротися з корупцією в Україні, та лише сприяє поширенню «зради» в українському суспільстві“, -підсумували у ГРО СБУ.

5d19c348ed747.jpeg

Громадська рада з питань оновлення СБУ тоді ж отримала інформацію про те, що полковник Нескоромний очолював групу в СБУ, яка здійснювала оперативний супровід справ Майдану і мала виконувати доручення Департаменту ГПУ, яким керував Горбатюк. Мені, як представнику громадянського суспільства, було дуже неприємно дізнатися, що полковник Нескоромний, очікуючи на швидке повернення до влади представників Партії регіонів, не підписав жодного доручення по розслідуванню злочинів проти Майдану. Голова СБУ Василь Грицак вивів Дмитра Нескоромного не за справу „діамантових прокурорів“, яку було провалено в тому числі через „професіоналізм“ Нескоромного (його підлеглі тиснули на суд, який заднім числом дав санкцію на обшуки в співробітників прокуратури Корнійця і Шапакіна), а саме через його ставлення до майданівських справ.

Пишучи ці рядки, думаю про те, чому і як довго ще для керівництва національною спецслужбою витягуватимуть з нафталіну застарілий непотріб, який пропонуватимуть українському суспільству, загорнувши його в обгортку псевдопрофесіоналізму? Чому вище керівництво України не звертає увагу на таких людей як Юрій Михальчишин, якому, без жодного сумніву, можна доручити керівництво Департаментом захисту національної державності? Чи Ярослава Антоняка, котрий довів, що працюючи в СБУ, можна залишатися чесним і відданим гуманістичним ідеалам людства, і якому без вагань можна довірити реформування СБУ і боротьбу з корупцією як всередині спецслужби, так і назовні?

Дуже сподіваюсь, що хто має очі, той побачить; а хто має вуха, той почує...


Секретар ГРО СБУ (2016-2017 рр.)

Володимир Омельчук