Проект державного бюджету на 2019 був вчасно поданий урядом до ВР і вже пройшов процедуру першого читання. Побоювань, що кошторис буде провалено у другому читанні небагато, та все ж слід нагадати, що станеться у разі подібного сценарію. Зокрема це означатиме, що фінансування видаткових статей відбуватиметься в обсягах цього року.

Так, мінімальна зарплата та мінімальний прожитковий мінімум не зростуть. 10 млн. пенсіонерів залишаться без підвищених пенсій. У бюджеті 2019 вперше заплановано автоматичне підвищення пенсій відповідно до нових зарплат та інфляції. Пенсії також будуть перераховані у зв'язку з зростанням прожиткового мінімуму. З липня мінімальні пенсії мають зрости до 1564 грн., а з грудня наступного року до 1638 грн. Зарплати військовослужбовцям не досягнуть мінімуму у 10 тис. грн. Зарплати вчителям теж залишаться на рівні цього року. Це при тому, що заплановано підвищення на 9%. Зарплата вчителя без категорії становитиме 6871 грн., а вчителя вищої категорії 9648 грн.

У середу уряд звітував за 9 місяців роботи. Головна новина – зростання економіки продовжується. За результатами 2 кварталу 2018 року зростання ВВП становило 3,8%. За 9 місяців цього року до бюджету надійшло 675 млрд. грн., що на 89 млрд. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Надходження від митниці теж зростають. Це означає, що уряд спільно з Генпрокуратурою та СБУ знайшли спільну мову як протидіяти контрабанді.

Серед причин, які могли б спричинити затягування, та навіть неприйняття проекту бюджету 2019 можуть бути «хотєлки» депутатів та підвищення ціни на газ. Щодо першого, то тут мінфіну і особисто прем'єру Гройсману доведеться займати жорстку позицію щодо недопущення розбазарювання державних коштів по депутатським округам та на сумнівні програми, як наприклад на сумнозвісні пожежні машини.

З цінами на газ складніше. Поки що у підвішеному стані залишається фінансування субсидій на ЖКГ у повному обсязі. У проект бюджету закладено 55 млрд. грн. і це схвалено у першому читанні. Але це було до підвищення цін на газ. Уряд тепер сушить голову, яку суму потрібно вирахувати після здорожчання газу. Президент наголосив, що коло субсидіантів має бути розширено. Але за рахунок яких громадян? Цим теж займається уряд.

Урядовці кажуть, що видатки на субсидії вже розраховувались з ймовірним подорожчанням газу на 8%. Тобто цей незначний запас вже міститься у 55 млрд. Суму нестачі все ж треба буде шукати. Як варіант можна попросити місцеві органи влади, бюджети яких, внаслідок децентралізації невпинно зростають, взяти на себе ту частину видатків, яка залишається непокритою. Це було б справедливо.