ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБ ОТРИМАТИ ДО ДВОХ ГЕКТАРІВ ЗЕМЛІ У ВЛАСНІСТЬ ДЛЯ ВЕДЕННЯ ОСОБИСТОГО СЕЛЯНСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Відповідно до підпункту б) частини 1 статті 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальноївласності для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара.

1. ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ?

Будь-який громадянин України, тобто особа, яка має 18 років (повна цивільна дієздатність), або особа, яка має повних 14 років (неповна цивільна дієздатність) МОЖЕ отримати у власність землю обсягом ДО 2 га землі на території України безоплатно. Не 2 га землі, а саме ДО 2 га землі. При цьому, таку землю можна отримати як в межах населеного пункту, так і за межами населеного пункту.

2. ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБ НАПИСАТИ ЗАЯВУ НА ЗЕМЛЮ?

По-перше.

Потрібно мати БАЖАННЯ.

По-друге.

Потрібно знати, де саме знаходиться земельна ділянка, яку Ви хочете взяти у власність, тобто Вам потрібно мати на руках викопіювання з кадастрової карти (плану), яке видається Відділом Держгеокадастру у вашому районі через ЦНАП.

По-третє.

Потрібно написати заяву щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства та додати до неї копію паспорта, ідентифікаційного коду і викопіювання з кадастрової карти (плану). Якщо земля знаходиться у державній власності за межами населеного пункту, то заяву разом з доданими документами потрібно подавати до Головного управління Держгеокадастру в області (місті), а якщо земля є комунальною власністю (як правило, це земля в межах населених пунктів) – заяву разом з доданими документами потрібно подавати до сільської ради, до складу якої входить вказаний населений пункт.

3. ЯК ОТРИМАТИ ВИКОПІЮВАННЯ З КАДАСТРОВОЇ КАРТИ (ПЛАНУ)?

Радимо Вам звернутися до сільської ради, на території якої знаходиться земельна ділянка, яку Ви хочете отримати у власність з проханням надати Вам засвідчене викопіювання такої земельної ділянки. Якщо на усне прохання Вам не надають засвідчене викопіювання – напишіть письмову заяву до сільської ради (термін розгляду заяви – 15 днів).

УВАГА: Якщо Вам відмовляють у наданні викопіювання – телефонуйте до райдержадміністрації, або можно звертатися до суду та правоохоронних органів.

Після отримання викопіювання у сільській раді, Ви повинні написати заяву у Центрі надання адміністративних послуг (іх зараз багато) долучити до цієї заяви отримане у сільській раді викопіювання для отримання викопіювання з кадастрової карти (плану), яке видається Відділом Держгеокадастру у вашому районі.

Примітка: Навіщо було отримувати викопіювання у сільській раді, якщо потрібно отримувати ще одне викопіювання з Відділу Держгеокадастру, можливо, запитаєте Ви? Відповідаємо – це для того, щоб усунути потенційну можливість відмови Вам у подальшому при наданні дозволу на розробку проекту землеустрою.

4. ЩО РОБИТИ ДАЛІ?

Після того, як Ви маєте «на руках» викопіювання з кадастрової карти (плану), видане відділом Держгеокадастру в районі, Ви повинні подати вищезгадану заяву разом з документами (або до ГУ Держгеокадастру в області, або до сільської ради).

Примітка: Не обов'язково їхати – можна заяву та документи направити поштою – рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Заява, яку Ви подали, повинна бути розглянута Головним управлінням Держгеокадастру в області або сільською радою протягом одного місяця з моменту її отримання.

За результатами розгляду заяви Вам або надають дозвіл на розробку проекту землеустрою, або відмовляють у наданні такого дозволу.

Підставою відмови у наданні дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

5. ВИ ОТРИМАЛИ ДОЗВІЛ. ЩО ДАЛІ?

Після отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства Вам необхідно укласти договір із землевпорядною організацією на виготовлення такого проекту.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: Підписуючи договір на розроблення проекту землеустрою, зверніть увагу на вартість, строки та відповідальність, які мають бути прописані в договорі.

6. ЩО РОБИТИ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ВИ ОТРИМАЛИ ПРОЕКТ ЗЕМЛЕУСТРОЮ?

Після того, як землевпорядна організація виготовить для Вас проект землеустрою, після проходження відповідних процедур Вам необхідно зареєструвати земельну ділянку у кадастрового державного реєстратора Відділу Держгеокадастру у вашому районі. Для цього Ви маєте написати відповідну заяву у Центрі надання адміністративних послуг і додати до неї копію паспорта, ідентифікаційного кода та сам проект землеустрою. У разі, якщо проект землеустрою виконаний землевпорядною організацією відповідно до вимог чинного законодавства,протягом 14-ти днів державний реєстратор здійснює реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі і Ви отримуєте Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

7. ЦЕ ВСЕ? ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА МОЯ?

Поки що ні. Після отримання Витягу з Державного земельного кадастру Вам потрібно написати ще одну заяву – заяву про затвердження проекту. Цю заяву Ви повинні подати туди, куди і подавали попередню: або до Головного управління Держгеокадастру в області (якщо земля державної власності), або до сільської ради (якщо земля комунальної власності). До заяви необхідно додати погоджений проект землеустрою і вищезгаданий Витяг.

Орган, який отримав ось цю Вашу заяву (або ГУ Держгеокадастру в області, або сільська рада) повинен прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та забезпечити здійснення реєстрації права власності держави (якщо ділянка державної власності) або права власності громади (якщо ділянка комунальної власності) і прийняти рішення про безоплатну передачу земельної ділянки Вам у власність.

8. А ТЕПЕР ВСЕ?

Майже… Рішення про безоплатну передачу Вам земельної ділянки є підставою для реєстрації Вами права власності. Матимете відповідне рішення – з реєстрацією права власності проблем вже не буде.

ЗАГАЛОМ ВСЕ ПРОСТО ;)

Зразок заяви


Гавриш Володимир — учасник «Революції Гідності», доброволець батальйону «Золоті Ворота», глава адміністрації району в команді М. Саакашвілі в одеській області, активіст партії «Рух Нових Сил»

https://www.facebook.com/volodimir.gavrish